In 2019 recordbedrag van $1,8 miljard geïnvesteerd in Israëlisch fintech

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Investeringen in Israëlische fintech bedrijven bereikten in 2019 een recordbrekende 1,8 miljard dollar, een stijging van maar liefst 107 procent ten opzichte van 2018.

Deze ontwikkelingen plaatsen Israël op de vijfde plaats in wereldwijde fintech-investeringen – na China, de VS, het VK en India – volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Start-Up Nation Central (SNC).

Volgens het rapport waren investeringen in Israëlische fintech goed voor 5,1 procent van de wereldwijde investeringen in het veld als geheel. SNC zei dat het aantal fintech bedrijven momenteel 529 bedraagt, tegenover 288 in 2014 (een stijging van bijna 84 procent), waarbij wordt opgemerkt dat “het aantal Israëlische startups dat relevante oplossingen biedt voor financiële dienstverleners is veel groter.”

Vorig jaar was er een golf van megarondes van meer dan 100 miljoen dollar met zes van dergelijke investeringen in 2019, waaronder Lemonade met 300 miljoen dollar, Next Insurance met 250 miljoen dollar, Riskised met 165 miljoen dollar en BioCatch met 145 miljoen dollar. In 2018 was er slechts één ronde van 100 miljoen dollar voor een Israëlisch fintech-bedrijf.

Bovendien was de mediane omvang van een deal voor een fintech-bedrijf in 2019 10 miljoen dollar, een stijging van 33 procent ten opzichte van 2018 en 18 procent hoger dan in Noord-Amerika en Europa, volgens het SNC-rapport.

Israëlische fintech investeringen stijging van 300 procent in de afgelopen vijf jaar. 

Het rapport verdeelt de Israëlische fintech-industrie in zeven subsectoren: handel en investeringen (130 bedrijven, 95 miljoen dollar aan totale investeringen in 2019); betalingen en overschrijvingen (119 bedrijven, 314 miljoen dollar); bedrijfsoplossingen (95 bedrijven, 131 miljoen dollar); fraudebestrijding, risico en compliance (74 bedrijven, 327 miljoen dollar); InsurTech (62 bedrijven, 582 miljoen dollar aan totale investering); kredietverlening en financiering (53 bedrijven, 319 miljoen dollar); en persoonlijk financieel beheer (33 bedrijven, 11 miljoen dollar aan totale investering).

Als het om geldschieters ging, namen buitenlandse investeerders deel aan 69 procent van de kapitaalrondes in fintech-bedrijven in 2019, vergeleken met 57 procent in 2018. “De aanwezigheid van buitenlandse investeerders was prominenter in latere rondes, wanneer substantieel kapitaal vereist is”, noteerde het rapport.

Enkele van de meest prominente strategische investeerders (bedrijven en corporate VC’s) in deze sector tussen 2014 en 2019 zijn Qualcomm, M12, Barclays en Santander InnoVentures. Van de meest actieve financiële investeerders kwam een ​​meerderheid uit Israël, waaronder OurCrowd, Viola, Sequoia en Aleph.

Een van de redenen voor de kracht van Israël in fintech is het rijke aanbod aan kunstmatig intelligentie (AI) mogelijkheden. Volgens het rapport is het gebruik van AI in fintech het afgelopen jaar met 86 procent gegroeid, met investeringen van 781 miljoen dollar.

In 2019 telde Israël maar liefst 1.500 op AI gebaseerde bedrijven in verschillende sectoren, waaronder zo’n 200 in fintech.

Advertentie (4)