In Galilea is een Christelijke stad opgegraven die in de 7e eeuw door de Perzen werd geplunderd

Een deel van een Byzantijns tijdperk mozaïek opgegraven in 2007 in het noorden van Israël op de opgraving Pi Mazuva. . Foto IAA

Israëlische archeologen hebben een analyse van 360 graden gepubliceerd van een landelijke, welvarende christelijke stad – de Byzantijnse nederzetting Pi Mazuva – die hoogstwaarschijnlijk in 613 door Perzische indringers werd verwoest.

De overblijfselen van de Byzantijnse nederzetting Pi Mazuva waren in 2007 opgegraven tijdens wegwerkzaamheden in de buurt van de Israëlische stad Shlomi en Kibboets Hanita, in het noordwesten van Israël nabij de grens met Libanon.

De vondsten zijn onder meer christelijke iconografie, een groot huis en een kleurrijke, kwalitatief hoogwaardige, gedeeltelijk bewaarde mozaïekvloer.

De bevindingen werden gepubliceerd in de editie van juni van Atiqot, een onderzoekstijdschrift dat is geproduceerd door de Israel Antiquities Authority, en waarover aanvankelijk verslag werd uitgebracht in Haaretz. De hoofdonderzoekers waren Gilad Cinamon, Yoav Lerer, Gabriela Bijovsky en Rina Talgam.

Zeldzaam bronzen gewicht uit het Byzantijnse tijdperk gevonden in Pi Metzuba in 2007. Foto IAA

Volgens de in het Engels gepubliceerde publicatie werd de nederzetting in de vierde en vijfde eeuwse Jeruzalem ‘Talmud’ genoemd als onderdeel van “verboden gebieden” en volgens de Joodse wet (halacha) niet beschouwd als onderdeel van het Joodse grondgebied. Tegelijkertijd werden bepaalde geboden voor joden in het land Israël nog steeds gehandhaafd in het gebied.

“Hoewel we voorlopig geen documenten uit christelijke bronnen hebben over deze schikking, wijst al het bewijsmateriaal op een bijna volledig christelijke bevolking”, vertelde Cinamon aan Haaretz.

Naast het kleurrijke mozaïekm vonden onderzoekers ook aardewerk, een bronzen kruis, Arabisch-Byzantijnse munten, een zeldzaam bronzen gewicht uit de zesde eeuw en stenen met kruisen erin gesneden. Vier bouwwerken werden in twee seizoenen opgegraven, die zich over smalle steegjes uitstrekten. De onderzoekers schrijven dat het bronzen gewicht “leert over het economische welzijn van de plattelandsgemeenschap.”

Een deel van een Byzantijns tijdperk mozaïek opgegraven in 2007 in het noorden van Israël op de opgraving Pi Mazuva.Foto IAA

Het 5 bij 5 meter grote mozaïek toont bloemmotieven, dierlijke en menselijke figuren en fragmenten van Griekse inscripties, die meer dan tien jaar na hun onthulling nog niet zijn ontcijferd. De onderzoekers zeiden dat het waarschijnlijk is gemaakt door ervaren kunstenaars en versierde de vloer van een lokale villa. Het werd volgens Haaretz overgebracht naar een lokaal archeologisch museum in Kibbutz Ein Dor, nabij Nazareth, waar het momenteel te zien is voor het publiek.

De pastorale illustraties bevatten afbeeldingen van katten, een konijn dat druiven eet, een beker, vogels, een jonge man, fruitplanten en een vrouw die overvloed en landbouwvruchtbaarheid lijkt te personifiëren.

“De motieven zijn eclectisch, ze wijzen enerzijds op een continuïteit van klassieke tradities en keren zich er anderzijds van af”, schreven de onderzoekers. “Dit mozaïek sluit zich aan bij vele andere mozaïekvloeren die zijn gemaakt na de verovering van de moslims, wat erop wijst dat de lokale Byzantijnse tradities in de 7e tot 8e eeuw werden voortgezet.”

De kamer bevatte christelijke voorwerpen, maar leek geen kapel te zijn, maar eerder een zaal waar gasten werden ontvangen in de welvarende boerderij van een familie.

De munten die op de locatie zijn gevonden, dateren uit de Byzantijnse en vroege islamitische periode, behalve één, die werd geslagen in Lyon, Frankrijk, in het jaar 314 of 315.

De plek werd voor het eerst ontdekt in 2007 tijdens de aanleg van wegen en is slechts gedeeltelijk opgegraven. Het grootste deel van de locatie werd opnieuw gevuld met zand, in afwachting van toekomstige archeologische onderzoeken.

De opgravingssite Pi Mazuva in 2007. Foto IAA

Een gemeenschap in de buurt van de betreffende locatie behoudt tegenwoordig de naam uit het Byzantijnse tijdperk en heet Kibbutz Metzuba, afgeleid van de Byzantijnse naam van de nederzetting Pi Mazuva.

Het Byzantijnse rijk en het Sassanische Perzische rijk waren tussen de jaren 602 en 628 in oorlog, de laatste van een reeks conflicten tussen de twee machten. De Perzen vielen het hedendaagse Israël binnen en veroverden Jeruzalem in het jaar 614, met de hulp van enkele Joodse bondgenoten die vervolgd waren door de Byzantijnen.

Volgens de onderzoekers waren er in deze periode ongeveer 140 christelijke nederzettingen in de regio, waaronder 63 kerken of kloosters. Nog eens 13 nederzettingen hadden een gemengde bevolking. Veel van deze christelijke locaties in Galilea werden tijdens de Perzische invasie vernietigd.