Israëlische experts waarschuwen ‘na het coronavirus komt cybersecurity pandemie’

Screenshot van een video die op 21 mei op een aantal Israëlische websites werd geplaatst door vermoedelijk Iraanse hackers.

Gil Shwed, oprichter van Israëls grootste cyberbeveiligingsbedrijf Check Point, waarschuwt voor een cybersecurity pandemie als gevolg van de overvloed aan bedrijven en overheidsinstanties die wereldwijd zijn overgegaan naar online werken zonder te zorgen voor voldoende bescherming tegen hackers.

Het virus heeft ongekende kansen gecreëerd voor hackers, waarschuwen de cybersecurity-onderzoekers van Check Point.

Eerder deze maand publiceerden het bedrijf een rapport waarin een toename van 30% binnen drie weken werd vastgesteld van coronavirus gerelateerde cyberaanvallen. Wereldwijd vinden 192.000 van dergelijke aanvallen per week plaats.

Wereldwijd zetten bedrijven, ziekenhuizen, medische zorgverleners en overheden websites op, of verplaatsen hun activiteiten online en naar de cloud vanwege de lockdowns. Naarmate meer en meer werknemers vanuit huis werken, neemt het vruchtbare terrein voor hackers toe.

Volgens Shwed is in de afgelopen drie maanden de technologische evolutie van bedrijven vanwege het coronavirus met vijf of zelfs tien jaar vooruitgeschoven.

“Sommige overheidsdiensten zijn van de ene op de andere dag overgestapt van geen online aanwezigheid naar het internet als centraal onderdeel van hun activiteiten. Het veiligheidsniveau is veel te zwak. Dat is iets wat we moeten veranderen.”

“Het is niet alleen nodig de computers van mensen die thuis werken extra te beveiligen, maar ook bedrijven hebben veel applicaties naar de cloud verplaatst. Die omgeving moet veilig zijn. Dit is uitdagend omdat de cloud omgeving vrij nieuw is en de beveiliging voor zowel websites als cloud gebaseerde applicaties ergens anders plaats vindt.”