Israëlische regering komt met reddingsplan voor El Al

Ter illustratie. Foto El AL

El Al overweegt het voorstel van het ministerie van Financiën te accepteren voor een lening van 250 miljoen dollar (221 miljoen euro) in plaats van de gevraagde 400 miljoen dollar (354 miljoen euro). De resterende 150 miljoen dollar (133 miljoen euro) moet worden opgehaald op de beurs van Tel Aviv. De overheid verplicht zich ertoe aandelen te kopen die niet door het publiek worden gekocht. Dit kan ertoe leiden dat de staat eigenaar wordt van El Al.

De aandelen zullen worden ondergebracht bij een curator en op een later tijdstip worden verkocht.

Het voorstel betekent een belangrijke strategiewijziging na maanden van mislukte onderhandelingen tussen El Al en het ministerie van Financiën voor een bedrag van 400 miljoen dollar. De lening is bedoeld om het door het coronavirus geteisterde bedrijf van een bankroet te redden.

Als het reddingsplan in zijn nieuwste vorm doorgaat, moet het worden goedgekeurd door de luchtvaartmaatschappij, de regering en de financiële commissie van de Knesset.

Bovendien is het plan onderworpen aan strenge kostenbesparende maatregelen en ontslagen die naar verwachting 2000 werknemers zullen treffen, ongeveer een derde van het personeelsbestand. De bezuinigingen moeten worden goedgekeurd door de vakbond van El Al.

De luchtvaartmaatschappij laat weten dat “er geen zekerheid is of het ene of het andere plan zal worden overeengekomen, of dat de gestelde voorwaarden mogelijk zijn”.

El Al heeft vandaag laten weten dat het voorlopig tot 30 juni geen regulaire passagiersvluchten onderneemt vanwege een gebrek aan reizigers.

Tot die datum zijn de grenzen van Israël gesloten voor buitenlandse reizigers en het is niet bekend of ze daarna open zullen gaan en met welke restricties.

Speciale passagiersvluchten gaan nog wel door, eveneens als vrachtvluchten.

Advertentie (4)