Nationale Bibliotheek van Israël wil 2500 zeldzame islamitische boeken online zetten

Manuscript van Nur al-Din Jami’s ‘Tuhfat al-Ahrar’, Perzisch, 1484 . National Library of Israël

De Nationale Bibliotheek van Israël (NLI) gaat in samenwerking met het Arcadia Fonds meer dan 2500 zeldzame islamitische manuscripten en boeken online zetten.

Het digitale platform stelt gebruikers in staat om de collectie online te bekijken met afbeeldingen in hoge resolutie vergezeld van gebruiksvriendelijke zoekopties, tools en inhoud. Het project zal naar verwachting over drie jaar worden afgerond.

Bij de nieuw gedigitaliseerde materialen zit onder andere een prachtige Iraanse kopie van de grote Perzische mystieke dichter Nur al-Din Jami’s collectie “Tuhfat al-Ahrar”. Het boek werd gemaakt in 1484, slechts een paar jaar na de samenstelling ervan e nog tijdens het leven van de dichter.

Manuscript van Nur al-Din Jami’s ‘Tuhfat al-Ahrar’, Perzisch, 1484. National Library of Israël

Elke pagina van het manuscript is verlicht met een andere achtergrond in bladgoud. De openings- en sluitpagina’s hebben dubbelzijdige miniaturen die later zijn toegevoegd, blijkbaar in de 17e en 18e eeuw. Andere verzamelschatten zijn onder meer prachtige korans en een reeks literaire werken versierd met bladgoud en lapis lazuli, uit de hele moslimwereld.

De collectie Islam en het Midden-Oosten van NLI herbergt duizenden manuscripten en zeldzame boeken in het Arabisch, Perzisch en Turks, daterend van de negende tot de twintigste eeuw. Het merendeel van de manuscripten werd verworven en geschonken door Abraham Shalom Yahuda (1877-1951), een in Jeruzalem geboren Arabisch-Joodse geleerde. Hij was een van de belangrijkste islamitische handschriftenverzamelaars van het begin van de 20e eeuw.

Openingspagina van het koranmanuscript uit Isfahan, gedateerd op 1735. National Library of Israël

De collectie omvat alle belangrijke islamitische disciplines en literaire tradities. Hoogtepunten zijn onder meer manuscripten uit de koninklijke Mamluk-, Mughal- en Ottomaanse bibliotheken; wetenschappelijke werken die tijdens of na de levens van hun auteurs zijn gekopieerd; en latere kopieën van handschriften.