Ondanks toenemend aantal virus besmettingen gaan treinen in Israël weer rijden

Foto: Haim Zach  / GPO

Ondanks dat het aantal virus besmettingen in Israël blijft stijgen, met op woensdag opnieuw 288 nieuwe besmettingen, heeft de regering besloten dat onder bepaalde voorwaarden, treinen weer kunnen rijden. Ook theaters en concertzalen mogen hun deuren weer openen.

Door de stijging van het aantal nieuwe besmettingen zijn er nu 4.296 mensen besmet met het virus, 36 zijn in kritieke toestand waarvan er 29 aan de beademing liggen.

Van de overige patiënten hebben 45 matige klachten en de rest milde klachten.

Vanaf maandag zullen de treinen weer gaan rijden onder voorwaarde dat treinkaartjes 48 uur van te voren online zijn gekocht, er mondkapjes worden gedragen en er geen voedsel in de trein wordt gegeten.

De treinwagons zullen tot maximaal 75% van hun capaciteit worden gevuld en per trein geldt een maximum van 500 passagiers.

Na een ontmoeting tussen premier Netanyahu en vertegenwoordigers uit de culturele sector is besloten ook theaters en concertzalen te heropenen. Maximaal 250 toeschouwers mogen worden toegelaten.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein waarschuwde woensdagavond het publiek dat de regels gehandhaafd moesten worden.

“Als er geen discipline is en het publiek zich niet aan de regels houdt van het Ministerie van Volksgezondheid, zullen we de treinen stopzetten en culturele centra sluiten”, twitterde hij woensdagavond.

Woensdagavond werd in de Hebreeuwse media gemeld dat het zogenaamde coronavirus kabinet, besloten heeft om drie gebieden met een hoog besmettingspercentage tot “verboden zones” te verklaren.

De drie gebieden die afgesloten worden zijn Arara en Rahat, beide bedoeïenengemeenschappen in de zuidelijke Negev-woestijn, en de wijk Ajami in Jaffa, bij Tel Aviv.