President Rivlin brengt bezoek aan de faculteit Brain Sciences van de Hebrew University of Jerusalem

President Rivlin tijdens zijn bezoek. Foto Mark Neyman /GPO

In het licht van de baanbrekende activiteiten in de strijd tegen het coronavirus, bezocht president Rivlin de onderzoekslaboratoria van de faculteit Brain Sciences van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Onlangs hebben onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit, in samenwerking met anderen, een doorbraak gemaakt in de strijd tegen het coronavirus door het ontwikkelen van een nieuw en efficiënter systeem om op het coronavirus te testen.

De methode gebruikt materialen die algemeen verkrijgbaar zijn in Israël tegen aanzienlijk lagere kosten en levert sneller resultaten. Door de doorbraak konden Hadassa en het Hebrew University Hospital tot nu toe meer dan 100.000 tests uitvoeren.

De president sprak met de onderzoekers over de noodzaak van de onderzoeksinstanties die op zoek zijn naar een vaccin en een remedie tegen coronavirus om samen te werken.

De president vertelde de onderzoekers dat hij weet dat concurrentievermogen op het gebied van onderzoek een aanjager van succes is, maar hij voegde eraan toe: ‘Vandaag ontmoet ik u – de knapste koppen van de Hebreeuwse Universiteit – en niet lang geleden ontmoette ik de knapste koppen van het Israël Instituut voor Biologisch onderzoek.

Ik heb soortgelijke ontmoetingen gehad in het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv en het Soroka-ziekenhuis in Be’er Sheva en ik moet jullie zeggen: jullie zijn niet elkaars rivalen. Dit is geen sprint die je moet winnen. We zitten in een marathon en als we niet allemaal het doel bereiken, kunnen we grote problemen krijgen. Steun gezamenlijk onderzoek. Dat kunnen alleen professionals. We zullen overwinnen; maar laten we het samen doen. Het zal zeker sneller zijn.’

Het coronavirus heeft ons de afgelopen maanden een lesje in nederigheid geleerd. We hadden nooit gedacht dat in het tijdperk van kunstmatige intelligentie, robots, een microscopisch klein virus ons zou kunnen krijgen, maar het lijkt erop dat dit virus niet minder slim is dan wij.

Uw laboratorium is een voorbeeld van uitmuntendheid in het soort innovatie dat we op dit gebied nodig hebben. Multidisciplinair onderzoek is essentieel om de dingen te ontdekken die we ons niet eens kunnen voorstellen. Door de geschiedenis heen hebben het Joodse volk en de staat Israël waarden, kennis en technologische innovatie gebracht. Dat is onze erfenis. Jullie zijn een bron van grenzeloze trots voor ons ‘, zei hij.

Advertentie (4)