Treinen in Israël gaan niet rijden

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Vanaf 8 juni zouden de treinen in Israël weer gaan rijden, na bijna drie maanden te hebben stil gestaan wegens de coronavirus pandemie. Maar op zondag is besloten dat niet te doen vanwege het grote aantal nieuwe dagelijkse virus besmettingen.

De heropening van de spoorwegen bleef tot op vandaag onzeker vanwege de bezorgdheid van het ministerie van Volksgezondheid dat het herstarten van het treinverkeer tot een nieuwe uitbraak van COVID-19 zou leiden.

Minister van Verkeer Miri Regev en Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein kwamen afgelopen week overeen om het spoorwegverkeer opnieuw op gang te brengen.

“Het publiek verwacht de terugkeer van treinen, waardoor de druk op het busvervoer zal afnemen en het openbaar vervoer toegankelijker wordt voor het Israëlische publiek”, zei Regev.

“We zullen de ontwikkelingen volgen en ervoor zorgen dat het publiek de gezondheidsregels naleeft, zoals het sociale afstand houden, maskers dragen en het meten van de temperatuur van reizigers.”

Regev heeft woensdag het controlecentrum van de Israëlische spoorwegen bezocht en het personeel instructies gegeven zich voor te bereiden op de volledige heropening van het treinverkeer aanstaande maandag, in overeenstemming met de gezondheidsrichtlijnen.

Aan de passagiers werd al verzocht zich te houden aan de openbare gezondheidsvoorschriften en ook om de laatste updates op de website van de Israëlische spoorwegen te volgen, voor meer informatie over het bijgewerkte treinschema.

Inmiddels is bekend geworden dat transport minister Miri Regev een nieuw plan heeft opgesteld waardoor er per trein maximaal 650 passagiers kunnen worden vervoerd.

Tickets moeten van te voren worden gekocht via een app en het aantal begeleiders op de treinen en bij de ingangen van treinstations wordt vergroot.

Het plan is zondagochtend in het kabinet besproken, maar doordat er nog steeds dagelijks sprake is van een grote stijging van het aantal virus besmettingen is besloten de treinen voorlopig nog even in de remise te laten staan.

Een nieuw datum is niet bekend gemaakt.