Aandeel door kolen opgewekte elektriciteit in Israël daalt van 30% naar 24,9%

Zonnepanelen bij Kibbutz Yotvata in de Arava . Foto Kibbutz Yotvata

Minister van Energie, Yuval Steinitz, heeft bekend gemaakt dat het aandeel van met steenkool opgewekte elektriciteit is gedaald van 30% vorig jaar naar 24,9% dit jaar.

In een verklaring zei hij dat deze actie de luchtvervuiling door elektriciteitscentrales met 20% zou verminderen en tevens levens zou redden. Jaarlijks sterven naar schatting 2500 Israëliërs aan ziekten die verband houden met vervuiling.

Het ministerie heeft aangekondigd dat het van plan vier van de zes kolencentrales bij de Orot Rabin-centrale in Hadera tegen 2022 definitief te sluiten. Twee nieuwere kolencentrales in Hadera en vier in Ashkelon zullen in 2025 overgaan op aardgas.

De overheid staat onder publieke druk om sneller over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.

Shahar Dolev van het Israel Energy Forum, dat onderzoek doet naar energie-efficiëntie en duurzaam energiebeleid, staat aan het hoofd van een team van energieprofessionals dat is opgericht door het Heschel Center for Sustainability.

Zijn team heeft aangetoond dat Israël tegen 2050 24/7 kan overstappen op 100% hernieuwbare energie, zonder een centimeter open landschap aan te raken. Dit kan worden bereikt door panelen te installeren op land en andere oppervlakken die al voor een bepaald doel worden gebruikt, zoals bedrijfsgebouwen.

Het model van het team van Dolev suggereert ook dat Israël tegen 2030 met zonne-energie aan 40% van alle energiebehoeften kan voorzien.