Amerikaans rapport beoordeeld vergoeding van tijdens de Holocaust onterecht in beslag genomen eigendommen

Foto Wikipedia

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een rapport uitgebracht waarin de voortgang wordt beoordeeld die 46 landen hebben gemaakt met betrekking tot de terugbetaling of vergoeding van tijdens de Holocaust onterecht in beslag genomen eigendommen, meldt JTA.

Het 200 pagina’s tellende rapport werd woensdag uitgebracht werd gemaakt in overeenstemming met de Justice for Uncompensated Survivors Today Act, of JUST Act van 2017.

Cherrie Daniels, de speciale gezant van de VS voor kwesties in verband met de Holocaust, zei dat in het rapport geen specifieke landen worden genoemd welke wel of geen inspanningen hebben gedaan.

“Het beoordeelt op een eenvoudige, feitelijke manier de inspanningen van elk land om zijn eigen verplichtingen na te komen,” zei ze. “Voor elk land in alle 46 hoofdstukken identificeert het rapport gebieden waar vooruitgang is geboekt en waar verder werk nodig is. We hopen natuurlijk dat dit verdere vooruitgang zal stimuleren, aangezien landen hun eigen hoofdstukken doorlezen en beslissen hoe ze hun eigen verplichtingen het beste kunnen nakomen. ”

Daniels zei dat haar kantoor besloot het rapport uit te breiden tot niet alleen restitutie- en welzijnskwesties, maar ook alle andere aspecten van de Terezin-verklaring, zoals de herdenking van de Holocaust, archieven en onderwijs. De Terezin-verklaring van 2009 over de activa van het Holocaust-tijdperk is een niet-bindende reeks leidende beginselen die gericht zijn op een snellere, meer open en transparante teruggave van eigendommen.

Het rapport, dat betrekking heeft op de restitutie-inspanningen van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot december 2019, werd in maart aan het Amerikaanse congres voorgelegd, maar de openbare publicatie werd opgehouden vanwege de coronavirus pandemie, vertelde Daniels aan verslaggevers.

“Er is veel tijd verstreken en er is dringend behoefte aan actie”, zei staatssecretaris Mike Pompeo bij het in ontvangst nemen van het rapport..

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!