‘Foutje’, zegt Twitter na het sluiten van accounts met Davidster

Screenshot CAA

Nadat diverse Twitter gebruikers aan de Engelse waakhond tegen antisemitisme CAA hadden gemeld dat hun account was gesloten wegens de aanwezigheid van een Davidsster, liet Twitter weten dat de actie een vergissing was geweest.

Twitter had de gebruikers eerder laten weten dat ze door het plaatsen van “hatelijke beelden” de regels van het sociale-mediaplatform hadden geschonden. Als de gebruikers de afbeeldingen zouden verwijderden zouden hun accounts weer ontgrendeld worden” laat de Campagne tegen Antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk, weten nadat ze bij Twitter om opheldering hadden gevraagd.

De Davidster in de profielfoto’s van de afgesloten accounts varieerde van artistieke afbeeldingen tot de gele sterren uit de Holocaust.

Twitter reageerde dat het per ongeluk de accounts van sommige gebruikers had gesloten. Het merkte op dat het gebruik van een gele Davidster, zoals die door joden in de Holocaust moest worden gedragen, een schending is van het beleid inzake hatelijk gedrag.

‘We willen duidelijkheid geven over hatelijke beelden op Twitter”, aldus Twitter in een verklaring. We beschouwen de Davidster categorisch niet als een hatelijk symbool of een hatelijk beeld. We zien al een tijdje dat de ‘gele ster’- of het’ gele insigne’-wordt gebruikt door mensen die van joden een doelwit willen maken. Dit is een schending van de Twitter-regels en ons beleid inzake hatelijk gedrag verbiedt de bevordering van geweld tegen of dreiging van aanvallen op mensen op basis van religieuze overtuiging, ras en etnische afkomst.”

Stephen Silverman, directeur onderzoek en handhaving bij de Britse Campagne tegen Antisemitisme is van mening dat het betreurenswaardig genoeg is dat Twitter niet consequent optreedt tegen antisemitisme op hun platform, maar nu wel actie onderneemt tegen joden die hun identiteit tonen. Het blijft verbazen hoe laag Twitter bereid is om te gaan.”

“Sociale media-bedrijven beweren vaak dat ze niet over de middelen beschikken om op te treden tegen haat op hun platformen, maar Twitter beschikt blijkbaar wel over de middelen om het goedaardige symbool van een minderheid aan te pakken.”

“Twitter moet deze accounts onmiddellijk herstellen, excuses aanbieden aan de eigenaren en uiteindelijk beloven krachtige actie te ondernemen tegen de antisemieten die het al zo lang ongemoeid laat.”

Onlangs heeft Twitter geweigerd om stappen te nemen tegen de virale antisemitische hashtag #JewishPrivilege.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)