Hoogste aantal nieuwe besmettingen in Israël ooit

De nieuw benoemde coronavirus-tsaar van Israël, Ronni Gamzu, onthult zijn plan om de pandemie te bestrijden tijdens een persconferentie op 28 juli 2020 (screenshot)

Israël zag op dinsdag met 2210 nieuwe coronavirus patiënten, het hoogste aantal nieuwe besmettingen in 24 uur ooit. Dezelfde dag werd bekend dat Israël op de vijfde plek staat van landen met het hoogste aantal besmettingen per 1 miljoen inwoners. De nieuwe coronavirus tsaar die als manager moet proberen het virus een halt toe te roepen presenteerde dinsdagavond zijn plannen.

In totaal zijn er nu 33.148 actieve besmettingen waarvan er 316 in ernstige toestand verkeren, met 97 mensen die aan de beademing zijn aangesloten. Nog eens 153 mensen verkeren in matige toestand en de rest had milde of geen symptomen van het virus.

Het aantal mensen dat is overleden aan het virus staat nu op 486.

Dinsdag werd bekend dat er in Israël 210,96 nieuwe COVID-19-gevallen per 1 miljoen inwoners zijn, volgens Our World in Data, en staat het land achter Oman, Panama, Brazilië en Bahrein op de vijfde plek van landen met het hoogst aantal besmettingen per miljoen inwoners.

Ook op dinsdag maakte de nieuwe coronavirus tsaar van Israël, professor Gamzu, zijn visie en plannen bekend om het virus in te dammen.

Hij zei dat hij zijn nieuwe regeringspost zal gebruiken om ervoor te zorgen dat het virus effectief wordt bestreden en dat Israëliërs niet meer worden onderworpen aan beperkingen ‘die niet logisch zijn’.

Ook zei hij dat hij het veel verguisde contact-opsporingsproces zal verbeteren door het leger de leiding te geven.

De IDF, heeft “de technologie, de middelen en het vermogen”, zei Gamzu , eraan toevoegend dat dit “de kern vormt van de inspanningen om de de pandemie te stoppen”.

Gamzu heeft plannen aangekondigd voor een “stoplicht” -systeem voor het meten van coronavirus niveaus in verschillende delen van Israël. Daarbij hanteert hij rode en groene zones, waarbij in de groene zones minder beperkingen gelden en in de rode zones strikte beperkingen tot zelfs een mogelijke lockdown.

Een van zijn moedigste beloften was het herstel van het vertrouwen van het publiek. Hij beloofde een “nieuw contract, tussen het volk en de regering”.

“We zullen de beperkingen zoveel mogelijk beperken”, zei hij, eraan toevoegend dat er onder zijn hoede geen “onlogische” overheidsregels zullen worden ingevoerd waarmee de economie wordt geschaad.

Gamzu benadrukte ook hoe belangrijk het is om mondkapjes te dragen en wees op gegevens uit de VS waarin aangetoond werd dat naarmate er minder mondkapjes gedragen werden, de morbiditeit van het virus toenam.

Een andere grafiek toonde aan dat 70% van de Israëliërs maskers gebruikt, wat volgens Gamzu goed is, “maar niet genoeg”.

Na de toespraak van Gamzu waren de reacties positief, ook uit de medische wereld. Eindelijk komen alle beslissingen vanuit 1 centrale plek en niet vanuit allerlei ministeries, met vaak tegenstrijdige belangen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!