Israëlische uitgaansgelegenheden radeloos en zonder inkomen

Demonstratie restauranteigenaren in Tel Aviv. Screenshot tv.

Eigenaren van bars, restaurants en evenementenhallen in Israël zeggen dat ze zonder aanzienlijke financiële steun van de regering hun bedrijven moeten sluiten nu er dinsdag nieuwe restricties zijn ingegaan om verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

Het kabinet stemde maandag in om opnieuw sportscholen, nachtclubs, bars en evenementenhallen te sluiten gezien de snelle verspreiding van het coronavirus. Restaurants en cafés mogen open blijven, maar mogen binnen niet meer dan 50 gasten verwelkomen (20 binnen, 30 buiten op het terras).

Tijdens een demonstratie die ‘s ochtends door eigenaren van kleine bedrijven in Tel Aviv werd gehouden, vertelde een demonstrant, een alleenstaande moeder, dat ze momenteel vrijwel geen inkomen heeft uit de vier bedrijven die ze bezit.

‘Ik moet bij het boodschappen doen kiezen wat ik me kan veroorloven om voor mijn kinderen te kopen’, zei ze. ‘Rekeningen moeten uiterlijk 10 juli zijn betaald maar ik heb geen geld. Ik ben meer bevreesd voor mijn financiële situatie dan het coronavirus.’

Restaurant eigenaar en chef-kok Avi Levi zei dat hij elke dag steeds minder kookt omdat de overheidsbeperkingen hem voorschrijven om niet meer dan 20 mensen tegelijk te laten eten.

‘Ik kan mijn deuren openhouden, maar ik kan er niet de kost mee verdienen’, zei hij. ‘We zijn niet meer op zoek naar winst, we hopen te kunnen blijven bestaan ​​en onze medewerkers in dienst te houden.’

De voorzitter van de Israëlische vereniging van bars en clubs, Shlomi Dayan, zei dat hij de situatie nog steeds evalueert, maar schat dat meer dan 50% van de bedrijven definitief zal sluiten als gevolg van de nieuwe beperkingen. ‘Tienduizenden zullen zonder werk komen te zitten. Dit is een totale ineenstorting van de industrie.’

“We verdienen al 60% tot 80% minder dan voor de pandemie, met mensen die veel minder uitgeven. Jongeren gaan nog steeds uit, maar de oudere bevolking blijft weg.”

Dayan zei dat ondanks de beloften van de regering voor compensaties, veel bedrijven nooit een cent hebben gezien, terwijl anderen amper 20% van hun totale verliezen hebben ontvangen. ‘We kregen te horen dat we het geld binnen enkele dagen zouden krijgen, maar er zijn drie maanden verstreken en er is nog niets ontvangen.

Dayan zei dat het heropenen van bedrijven na de eerste sluiting ook een kostbare operatie was, waarbij voorraden moesten worden ingekocht en personeel opnieuw moest worden aangenomen, om nog maar te zwijgen van de kosten van hulpmiddelen die nodig waren om aan de nieuwe gezondheidsrichtlijnen te voldoen.

Een eigenaar van een evenementenhal zei dat de regering bezig is met ‘onzin’.
‘Benoeming van ministers, annexatie en andere zaken die op dit moment niet belangrijk zijn’, zei hij.

Advertentie (4)