Opnieuw recordaantal besmettingen in Israël

Ter illustratie. Foto Sheba Hospitaal

Opnieuw heeft Israël een recordaantal nieuwe coronavirus besmettingen. Tussen donderdag 08.00 uur en vrijdag 08.00 uur werden in een tijdsbestek van 24 uur 1.464 nieuwe besmettingen gemeld.

Inmiddels zijn in vijf steden hele wijken in lockdown gesteld door de overheid. Premier Netanyahu heeft toegegeven dat de economie te snel is geopend tijdens een persconferentie waarin een nieuw hulppakket voor bedrijven en werklozen werd gepresenteerd.

Er zijn nu 16.651 actieve besmettingen in Israël, waarvan 124 in kritieke toestand en 39 aan de beademing.

Van de overige patiënten zijn er 87 in matige toestand, de rest heeft over het algemeen milde klachten.

Er zijn vier nieuwe doden te betreuren, waardoor het totaal aantal doden nu op 350 uitkomt.

Gezondheidsautoriteiten voerden afgelopen donderdag 26.446 coronavirus-tests uit in een dag, waarvan 5,5% positief werden getest.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein heeft in een besloten vergadering gezegd dat als Israël 2.000 bevestigde gevallen van coronavirus per dag bereikt, de autoriteiten wellicht zullen moeten overgaan tot het opleggen van nieuwe lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan, aldus een rapport dat vrijdag is gepubliceerd.

Delen van Jeruzalem, Beit Shemesh, Lod, Ramle en Kiryat Malachi zijn voor zeven dagen tot ‘gesloten zones’ verklaard. Dit gaat vandaag om 13.00 uur in, aldus de premier en het ministerie van Volksgezondheid tijdens een gezamenlijke persmoment. De beperkingen zullen duren tot 17 juli om 08.00 uur.

Het ministerie van Volksgezondheid zou ook beperkingen opleggen aan educatieve activiteiten voor kinderen van 10 jaar en ouder in Modiin Illit, Beit Shemesh en delen van Ashdod.

De af te sluiten wijken zijn gebieden waar overwegend ultraorthodoxe mensen wonen. In de hoofdstad worden de wijken Romema, Kiryat Sanz en Matersdorf – de meeste ultraorthodoxe gebieden van Jeruzalem – geheel afgesloten. In Beit Shemesh de wijk Nahala en K’ne Habosem. In Lod de wijk Ganei Ya’ar en Sach. In Ramle de wijk Amidar Beilav. In Kiryat Malachi het Rotner-gebied en de wijk Chabad.

In Jeruzalem waren er vanaf woensdagavond 2.033 bevestigde actieve gevallen, wat neerkomt op een zevendaagse stijging van 121 procent, aldus het ministerie. De andere steden kenden ook een stijging van een week in gevallen van meer dan 100%, waarbij Kiryat Malachi een piek van 368% zag.

Naarmate de gezondheidscrisis toeneemt, wordt premier Benjamin Netanyahu geconfronteerd met een golf van woede en kritiek over de manier waarop de regering omgaat met de economische gevolgen van de pandemie. Uit opiniepeilingen blijkt dat de wijze waarop hij de economie probeert te redden steeds meer wordt afgekeurd door burgers.

Netanyahu onthulde donderdagavond een nieuw financieel hulppakket van 80 miljard shekel, ongeveer 20 miljard euro, voor bedrijven en werknemers die door de sluiting hun levensonderhoud zijn verloren. Ook erkende de premier dat sommige overheidsstappen om de economie te heropenen achteraf te snel zijn gegaan, wat de huidige tweede golf van coronavirus-infecties heeft veroorzaakt.

“Ik neem de verantwoordelijkheid voor deze stap en ik neem de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem”, zegt Bibi.

Op het hoogtepunt van de pandemie bereikte de werkloosheid meer dan 25 procent, met meer dan een miljoen Israëli’s die werkloos thuis zaten. Nu zijn meer dan 800.000 nog steeds werkloos en dat cijfer begint opnieuw te stijgen in het licht van nieuwe beperkingen die zijn ingevoerd om de piek van infecties te bestrijden.

Het algemene gevoel in Israël is dan ook dat het land terug bij af is, waarbij de meesten met de vinger naar Netanyahu wijzen.

Voor zaterdagavond staat er opnieuw een grote demonstratie in Tel Aviv op de planning, ditmaal door zelfstandigen en mensen die werkloos zijn geraakt.

Of met de huidige grote stijging van het aantal besmettingen de demonstratie door zal gaan, is nog even de vraag.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl

Advertentie (4)