Ministerie van Financiën somber over vooruitzicht Israëlische economie

Gesloten shoppingmall Ir Yamin. Eigen foto

De vooruitzichten voor de Israëlische economie zijn somber. Volgens het ministerie van Financiën zal het bruto binnenlands product dit jaar met 5,9% of zelfs met 7,2% krimpen als gevolg van alle afsluitingen. Dit blijkt uit gegevens die de hoofdeconoom van het ministerie, Shira Greenberg, heeft gepresenteerd.

Oorspronkelijk had het ministerie dit jaar een krimp van 5,4% van de economie voorspeld als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus.

Vergeleken met een groeiprognose van 3% voor 2020 voordat het coronavirus toesloeg, zijn de vooruitzichten somber.

Het begrotingstekort zal dit jaar naar verwachting 13,1% van het BBP bedragen, in tegenstelling tot een eerdere prognose van 10,29%, zei Greenberg. Als het economisch herstel trager is dan verwacht, zou het tekort kunnen oplopen tot 14,2% van het BBP.

Eerder deze maand zei de Bank of Israel dat de economie van het land dit jaar met 6% zal krimpen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling verwacht een krimp van de Israëlische economie in 2020 8,3% gezien de komst van een tweede virusgolf.

De hoge werkloosheid is misschien wel het grootste obstakel op weg naar herstel zeggen de experts. Volgens de Nationale Arbeidsdienst loopt de werkloosheid weer op en gaat snel in de richting van 900.000 werklozen.

Advertentie (4)