Tel Aviv en Jeruzalem samen op 6e plek van steden met aantrekkelijke ecosystemen voor startups

Screenshot Startup Nation

Uit een enquête van technologieonderzoeksbureau Startup Genome, waarmee sinds 2012 startup-ecosystemen worden gerangschikt, blijkt dat Tel en Jeruzalem gezamenlijk op de 6e plaats staan van 150 steden met het aantrekkelijkste ecosysteem voor startups en innovaties.

Niet verrassend staat op de eerste plaats Silicon Valley. Daarna volgden New York, Londen, Peking en Boston. Amsterdam staat op een niet onverdienstelijke 12e plek, na Washington maar nog voor Parijs.

Startup Genome keek naar zes succesfactoren: prestaties (inclusief inkomsten en exits), toegang tot financiering, wereldwijd bereik, vermogen om toptalent te werven, verbindingen tussen startups en kennis (patenten en publicaties).

Silicon Valley scoorde een cijfer 10 op alle succesfactoren behalve verbondenheid. Tel Aviv en Jeruzalem kregen scores van negen in prestaties en financiering, tien in marktbereik, acht in verbondenheid, negen in talent, maar slechts een teleurstellend cijfer vier in kennis.

Tel Aviv wordt meestal genoemd als het hightech mekka van Israël. Maar Startup Genome wees erop dat Jeruzalem steeds sterker is geworden op het gebied van biotechnologie en biowetenschappen, met ongeveer 150 bedrijven die gemeentelijke steun krijgen.

Hadassah Medical Center en de Hebrew University of Jerusalem zorgen voor de biotech-golf in de hoofdstad van Israël, aldus het onderzoek. (Opgemerkt moet worden dat de Jerusalem Development Authority een betalend lid is van het netwerk van Startup Genome.)

Jeruzalem heeft volgens het rapport ook ongeveer 80 aan AI gerelateerde bedrijven, waaronder Mobileye en Lightricks. De tech-scene van de stad heeft zich in een “ongekend tempo” ontwikkeld met op dit moment in totaal ongeveer 500 tech-bedrijven.

Tel Aviv is ook sterk in AI, 41% van de startups in de stad bevindt zich in deze sector. Big data en cloud-technologieën komen op de tweede plaats, met een aandeel van 38%. Bovendien exporteren cyberbeveiligingsbedrijven in Tel Aviv voor 6,5 miljard dollar aan producten per jaar en waren ze in 2019 goed voor 3,4 miljard dollar aan exits, hetzij via IPO, fusie of overname. Er zijn ongeveer 100 multinationals in Tel Aviv, waaronder Amazon, Yandex en Alibaba.

Het rapport van Startup Genome gaat ook in op de impact van COVID-19, een potentiële ‘massa-extinctie-gebeurtenis voor startups’. Uit het onderzoek bleek dat slechts 28% van de startups hun financiering normaal heeft zien verlopen en dat meer dan 74% het personeel wat voltijd werkt, moest opzeggen.

Het rapport noemt een Israëlisch overheidsprogramma dat 180 miljoen dollar aan subsidies heeft ​​om de hightech startups van het land te ondersteunen. Deze subsidies zullen worden verleend via de Israel Innovation Authority. De stad Jeruzalem heeft ook een ondersteuningscentrum opgericht voor bedrijven in de stad, inclusief speciale hulp bij IIA-subsidies.

Advertentie (4)