Eerste proef op mensen met synthetisch hoornvlies in Israël (video)

Screenshot YouTube

De eerste implantatie bij een mens van het revolutionaire CorNeat KPro synthetische hoornvlies is goedgekeurd voor 10 hoornvliesblinde patiënten in het Beilinson-ziekenhuis in Petah Tikva. Binnenkort zal er ook in Nederland een proeflocatie worden geopend.

CorNeat KPro is ontwikkeld door CorNeat Vision uit Ra’anana. Het implantaat is ontworpen om vervormde, met littekens bedekte of ondoorzichtige hoornvliezen te vervangen en zal naar verwachting het gezichtsvermogen van hoornvliesblinde patiënten onmiddellijk na implantatie volledig herstellen.

De lens van het apparaat, die optische kwaliteit biedt die equivalent is aan een perfect hoornvlies, integreert met het oogweefsel van de patiënt met behulp van een unieke gepatenteerde nano-stofrok die onder het bindvlies wordt geplaatst.

“Na rigoureuze preklinische tests en succesvolle dierproeven hebben we er vertrouwen om verder te gaan en de veiligheid en werkzaamheid van ons apparaat bij mensen bewijzen”, zegt dr. Gilad Litvin, medisch directeur van CorNeat en de uitvinder van de KPro.

“De implantatieprocedure van ons apparaat, die de afgelopen vier jaar is ontwikkeld en geperfectioneerd, is niet afhankelijk van donorweefsel, is relatief eenvoudig en duurt minder dan een uur. We verwachten dat het miljoenen blinde patiënten over de hele wereld in staat zal stellen om hun gezichtsvermogen terug te krijgen. ”

De klinische proef in Beilinson wordt geleid door Dr. Irit Bahar, hoofd oogheelkunde. Testpatiënten zijn mensen die niet in aanmerking komen voor of een of meer hoornvliestransplantaties niet hebben doorstaan.

Later dit jaar zullen naar verwachting aanvullende proeflocaties worden geopend in acht ziekenhuizen in Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Nederland.

“Het implantaat van CorNeat Vision staat op het punt een revolutie teweeg te brengen in de transplantatie van het hoornvlies”, zegt de Canadese oogarts Dr. David Rootman. “Deze nieuwe oplossing is volledig synthetisch en vertrouwt niet op donorweefsel, dat een virus of een andere ziekte kan dragen – een belangrijke onderscheidende factor tijdens deze COVID-19-crisis, die een grote invloed had op de beschikbaarheid van hoornvliesweefsel.”

Advertentie (4)