Israelisch bedrijf Mobileye gaat zelfrijdende auto’s in Duitsland testen

Zelfrijdende auto’s van Mobileye. Foto Intel ?Mobileye

Het in Jeruzalem gevestigde Mobileye, de ontwikkelaar van rijhulpsystemen die door Intel in 2017 voor $ 15,3 miljard is gekocht, zal na ontvangst van een testvergunning zelfrijdende voertuigen in het normale verkeer in Duitsland gaan testen.

De vergunning stelt Mobileye in staat om tests met zelfrijdende auto’s uit te voeren in stedelijke en landelijke gebieden in heel Duitsland, waaronder ook op de Autobahn, met rijsnelheden tot 130 kilometer per uur.

Allereerst zullen de tests plaatsvinden in München en het omliggende gebied, waarna het zal worden uitgebreid naar andere gebieden.

De tests in Duitsland bouwen voort op het bestaande programma van Mobileye in Israël, waar het bedrijf Intel al minstens twee jaar zijn autonome voertuigen sluiteld.

Mobileye gaf aan dat het naar verwachting nog voor het einde van het jaar in meer landen op de openbare weg zal testen.

Eerder dit jaar maakte Mobileye een samenwerking bekend om op lange termijn hun autonome taxi (robotaxi) in Zuid-Korea te gaan testen. Ook maakten ze een overeenkomst met SAIC bekend, een toonaangevende Chinese kaartenmaker.

Mobileye brengt wereldwijd miljoenen kilometers wegen in kaart met zijn REM-technologie.  Foto: Intel

Mobileye is van plan dit jaar ook zijn robotaxi-shuttlevloten uit te rollen in Parijs, na een deal met RATP Group (Régie Autonome des Transports Parisiens), en in Tel Aviv (in samenwerking met Volkswagen en Volkswagen importeur Champion Motors).

Het bedrijf kondigde onlangs ook een samenwerking aan met een van de grootste transportbedrijven in Zuidoost-Azië om robottaxidiensten in Japan en Taiwan tegen 2021 te gaan testen.

Volgens Mobileye is het in Duitsland een van de eerste bedrijven die een vergunning heeft gekregen om zelfrijdende auto’s te testen op openbare wegen, dergelijke testritten vinden doorgaans voornamelijk in gesimuleerde omgevingen plaats.

“Mobileye staat te popelen om de wereld onze beste zelfrijdende voertuigtechnologie en veiligheidsoplossingen te laten zien naarmate we dichter bij het realiseren van veilige, betaalbare zelfrijdende mobiliteitsoplossingen en consumentenvoertuigen komen,” aldus Johann Jungwirth, VP Mobility bij Mobileye.

“De nieuwe AV-vergunning biedt ons de mogelijkheid om nog meer vertrouwen te wekken in autonoom rijden bij toekomstige rijders, wereldwijde autofabrikanten en internationale transportbedrijven”, voegde hij eraan toe.