8 maanden cel voor plaatsen nepbom bij koosjer restaurant

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De man die in de nacht van 14 op 15 januari dit jaar een nepbom plaatste bij het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam is woensdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Naast de gevangenisstraf moet hij ook een schadevergoeding van 3000 euro betalen aan de eigenaren van het restaurant.

De straf is lager dan wat het Openbaar Ministerie had geëist, 12 maanden cel plus vier maanden voorwaardelijk.

Hassan A. werd ook veroordeeld voor het verzenden van een dreigbrief met antisemitische teksten, hiervoor krijgt hij vier maanden celstraf.

De impact van het neerleggen van de, naar later bleek, nepbom had volgens de rechtbank niet alleen een enorme impact op de eigenaren van het restaurant, maar ook op de Joodse gemeenschap en de feiten zijn duidelijk met antisemitische achtergrond, aldus de rechtbank.

Het pakket dat door N. werd neergelegd, een verzwaarde doos met onder meer draden en een printplaat er in, zorgde voor veel consternatie. Zelfs de Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd opgeroepen om de achtergelaten doos te onderzoeken. De verdachte heeft zelf altijd aangegeven onschuldig te zijn.

Naar eigen zeggen heeft N. de doos naast een vuilcontainer gezet omdat die vol zat. Dat zou de reden zijn dat zijn vingerafdrukken op de doos zaten. Ook kwamen zijn persoonskenmerken overeen met de persoon die op camerabeelden is vastgelegd. N. verbleef geregeld in de woning van zijn vriendin, vlak bij het restaurant.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)