‘Besmettingspercentage coronavirus in Israël tot hoogste ter wereld’

Professor Gamzu. Foto GPO

Israëls coronavirus ‘tsaar’, professor Gamzu, waarschuwt dat binnenkort een derde van de Arabische bevolking van het land met het virus besmet zal raken. Ook uit hij zijn bezorgdheid over de verspreiding van het virus in ultraorthodoxe gebieden. Gamzu heeft meerdere malen geadviseerd tegen een bedevaart naar Uman in de Ukraine.

Het besmettingspercentage van het coronavirus in Israël behoort tot de hoogste ter wereld en de morbiditeit in de Arabische sector is een ‘ramp’, zei prof. Ronni Gamzu dinsdag.

In veel Arabische gemeenschappen zijn wijdverspreide besmettingen te zien waarbij hij waarschuwde dat het aantal infecties ook weer toeneemt in ultraorthodoxe gebieden.

“We zien plotseling een toename in infecties in Haifa en ik wil er zeker van zijn dat dit geen situatie is die we niet onder controle kunnen krijgen. Ik dring er bij de leden van de Arabische gemeenschap en haar leiders op aan om in actie te komen. Dit is een ramp”, zei hij.

“Dit is een toename die ertoe heeft geleid dat we elke dag meer dan 500 nieuwe patiënten in de Arabische sector hebben”, zei hij, eraan toevoegend dat bijna een derde van de hele Arabische sector dreigt besmet te raken.

Gamzu uitte ook zijn bezorgdheid over de toename van gevallen in de ultraorthodoxe sector. “Na een periode van rust heb ik de afgelopen dagen een toename van het aantal nieuwe coronavirus besmettingen gezien. Dit is zorgwekkend”, zei hij.

Hoewel de academische instellingen van de sector hun studies hebben hervat, is er nog geen overheidsbesluit over het sluiten van scholen in “rode” gemeenschappen met een hoog besmettingspercentage.

“De yeshiva-studenten kwamen terug in capsules, wat een beter plan is dan dat ze thuis te laten zijn”, zei hij.

Ondanks zijn sombere beschrijving van de verspreiding van het virus, benadrukte Gamzu dat er inspanningen worden geleverd om afsluitingen te voorkomen en riep hij de lokale autoriteiten op om hun eigen maatregelen te nemen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

“Dit is de enige manier’, zei hij. “Iedereen heeft het over afsluiting, maar mijn methode is geen afsluiting, het is om een ​​beheersinfrastructuur op te bouwen, en deze binnen de lokale autoriteiten te beheren. Er is geen andere manier. We hebben geen manier om plotselinge morbiditeit te verminderen.”

Gamzu herhaalde ook zijn verzet tegen het plan voor 80 vluchten vanuit Israël naar de Oekraïense stad Uman, waar chassidische joden jaarlijks op Rosj Hasjana op bedevaart gaan naar het graf van de oprichter van hun beweging.

“Mijn stellige mening is nee, niet doen. Ik heb het meerdere keren gezegd en ik wil dit verhaal niet herhalen. Ik zal niet van gedachten veranderen”, zei hij. “Ik wil geen afsluiting. Onze stijging per hoofd van de bevolking is een van de hoogste ter wereld.”

“Ik overweeg niet om de functie te verlaten, maar als ik niet de middelen krijg om de morbiditeit te verminderen, heb ik niets te doen op deze post”, zei hij, in een verkapte dreiging naar Netanyahu en de ultraorthodoxe ministers zijn adviezen op te volgen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)