‘Explosief materiaal Beiroet was van Hezbollah’

screenshot YouTube

The Jerusalem Post meldt dat volgens de Duits Krant Die Welt de Libanese terreurorganisatie Hezbollah een grote hoeveelheid ammoniumnitraat had gekocht en opgeslagen in de pakhuizen in de haven van Beiroet. Dit leidde begin augustus tot een enorme explosie.

Volgens Die Welt heeft het exclusieve informatie van westerse geheime diensten, waaruit blijkt dat Hezbollah grote hoeveelheden van de gevaarlijke stof had aangekocht en opgeslagen in de haven van Beiroet.

De krant schrijft dat “Hezbollah na de ramp in de haven van Beiroet meteen ervan werd verdacht betrokken te zijn geweest bij de opslag van het explosieve ammoniumnitraat.”

Volgens het bericht stuurden de Iraanse Revolutionaire Garde in 2013 Hezbollah de eerste zending van 270 ton van het materiaal op 16 juli. Op 23 oktober 2013 werd de tweede zending van 270 ton afgeleverd.

Voor de eerste levering werd 179,399 euro betaalt, de tweede levering 140.693 euro.

Op 4 april 2014 was er een derde levering waarvan de kosten 61.248 euro waren. Die Welt schat het tonnage variërend tussen de 90 en de 130 ton. In totaal kreeg Hezbollah ongeveer tussen de 630 en de 670 ton aan ammoniumnitraat geleverd.

Maar het is niet zeker of het ammoniumnitraat wat in de have ontplofte hetzelfde ammoniumnitraat was dat in 2013 en 2014 rond dezelfde tijd naar Hezbollah werd verscheept, aldus de krant. Een deel van de aankopen van de terreurgroep werd via de haven verscheept en een deel werd via de luchthaven of over land via Syrië geïmporteerd.

In dit stadium is het niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor de verschepingen en wie verantwoordelijk was voor de opslag van het materiaal in de haven van Beiroet, maar volgens de krant is er een redelijk vermoeden dat de verschepingen onder toezicht stonden van de Iraanse generaal Qassem Suleimani die in januari door de Amerikanen in Iraq werd gedood.

Die Welt documenteerde ook andere medewerkers die bij de leveringen betrokken waren, namelijk Seyyed Mojtaba Moussavi Tabar, lid van de Iraanse Quds Force zou de Iraanse overdracht van ammoniumnitraat naar Hezbollah hebben georganiseerd.

Ook maakte Tabars plaatsvervanger, Behnam Shahriyari, die in 2011 door de VS werd gesanctioneerd, deel uit van de transportoperatie. Hij kreeg sancties vanwege zijn steun aan Hezbollah.

Deze Tabar speelde een rol in de operatie als hoofd van de Iraanse transportfirma Liner Transport Kish, die blijkbaar het ammoniumnitraat aan Hezbollah leverde.

Een westerse veiligheidsexpert vertelde Die Welt dat Hezbollah mogelijk het ammoniumnitraat heeft verzameld om te gebruiken tijdens de burgeroorlog in Syrië en om te gebruiken bij de militaire strijd van de Syrische dictator Bashar Assad. Volgens de veiligheidsexpert kan een tweede reden voor het verzamelen van de dodelijke chemische stof zijn geweest om het materiaal tegen doelen in Israël te gebruiken via het tunnelsysteem van Hezbollah.

De Libanese sjiitische organisatie Hezbollah ontkent betrokkenheid bij de explosie van de 2.750 ton ammoniumnitraat begin augustus. De Duitse regering rechtvaardigde haar verbod op alle Hezbollah-activiteiten in april omdat bleek dat de organisatie de explosieve chemische stof had opgeslagen in de staat Beieren. Leden van het netwerk van Hezbollah zijn ook in beslag genomen met de stof in Cyprus, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!