“Netanyahu vertelt niet de waarheid over geheime clausule wapenverkoop”, zegt hoge VAE functionaris

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een telefoongesprek met de leider van de VAE Mohammed Bin Zayed op 13 augustus 2020 Foto Kobi Gideon / PMO

Een hoge ambtenaar van de Verenigde Arabische Emiraten heeft dinsdagavond gezegd dat premier Netanyahu niet de waarheid vertelt naar aanleiding van zijn ontkenning dat er geen sprake zou zijn van een geheime clausule in de normalisatie-overeenkomst met de VAE, waardoor de Emiraten F-35’s en andere geavanceerde wapens in de VS kunnen aanschaffen.

Nadat het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth dinsdagochtend, onder vermelding van Amerikaanse en Emirati-bronnen, melding maakte dat er een geheime clausule bestond die de aankoop van geavanceerde wapens ter waarde van miljarden dollars door de VAE zou staan, ontkende Netanyahu dat in alle toonaarden.

Netanyahu tweette dinsdagochtend dat het verhaal van het dagblad Yedioth Ahronoth “volkomen nep nieuws” was. In een verklaring zegt het kantoor van Netanyahu dat “de premier zich verzet tegen de verkoop van F-35’s en andere geavanceerde wapens aan elk land in het Midden-Oosten, inclusief Arabische landen die vredesakkoorden hebben gesloten met Israël.”

Maar een ambtenaar uit de Emiraten vertelde Yedioth dinsdagavond dat Netanyahu zijn goedkeuring heeft gegeven aan de wapenovereenkomst tussen de VS en de VAE als onderdeel van de overeenkomst om diplomatieke banden tussen Israël en de VAE aan te gaan, een ontwikkeling die de militaire voorsprong van Israël in de regio in gevaar zou kunnen brengen.

Het Yedioth-bericht stelt dat wat de VAE mede had overgehaald om het normalisatie-pact te ondertekenen, een overeenkomst was over een deal ter waarde van tientallen miljarden dollars waardoor Abu Dhabi geavanceerde F-35-jets, onbemande vliegtuigen (drones) en andere wapens zal kunnen kopen.

Daarbij komt dat het defensie-establishment niet werd ingelicht over de op handen zijnde overeenkomst tussen Israël en de VAE, iets wat normaal gesproken wel wordt gedaan, wat de verdenking van het bestaan van een geheime clausule over wapenverkopen alleen maar versterkt.

In Israël gaan nu stemmen op die zeggen dat juist het punt van de wapenovereenkomst de reden zou kunnen zijn geweest dat Netanyahu minister van Defensie en plaatsvervangend premier, Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gaby Ashkenazy, niet heeft ingelicht over de onderhandelingen tot normalisatie met de VAE.

Benny Gantz, minister van Defensie en plaatsvervangend premier, leek de ontkenning van Netanyahu dinsdag in een verklaring op televisie van het ministerie van Defensie in twijfel te trekken, en zei dat hij pas achteraf op de hoogte was gebracht van de normalisatie-overeenkomst.

Gantz zei in die verklaring: “Israël moet tegen elke prijs de kwalitatieve militaire voorsprong moeten behouden. Het militaire voordeel van de IDF is een van de belangrijkste aspecten van onze veiligheid.”

Ook de voormalige vredesgezant van het Witte Huis voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, leek te wijzen op de mogelijkheid van een geheime clausule.

“Wat er ook achter gesloten deuren is gebeurd, is ongetwijfeld logisch, zelfs als het er flexibeler uitziet dan in het verleden”, vertelde hij aan het radiostation van het Israëlische leger.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)