Gantz en Ashkenazi reageren op berichten over wapenverkoop aan de VAE

Minister van Defensie Benny Gantz spreekt op een persconferentie in zijn kantoor op het ministerie van Defensie in Tel Aviv op 18 augustus 2020. Foto Ariel Hermoni / ministerie van Defensie

Na de berichten dinsdag in de Israëlische media over het bestaan van een geheime clausule in de ‘normalisatie-overeenkomst’ met de VAE, waardoor het land F-35’s en andere geavanceerde wapens zou krijgen van de Verenigde Staten, iets wat door premier Netanyahu werd ontkend, reageerden gisteravond minister van Defensie Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazi.

Gantz zei dat hij kritiek had op het feit dat hij niet door Netanyahu op de hoogte was gesteld over de onderhandelingen tot normalisatie van de betrekkingen met de VAE. Ook Ashkenazi zei daarover ‘verbolgen’ te zijn.

Netanyahu had als argument gebruikt dat hij bang was dat beide oud-opperbevelhebbers van de IDF informatie over de onderhandelingen vroegtijdig naar buiten zouden hebben gebracht, een argument dat maar weinigen in het land geloven.

“De premier heeft mij hiervan pas op de hoogte gebracht nadat de beslissing was genomen, zodat ik het vanaf het begin niet had kunnen weten wat er aan de hand is”, zei Gantz.

“Ik denk dat het ongepast was dat we niet vooraf waren geïnformeerd. Ik weet dat ik nog nooit van mijn leven iets heb gelekt. Als ik een briefing wil geven, roep ik jullie, journalisten op om langs te komen, ” zei hij.

Ook Ashkenazi zei dat hij niet was geïnformeerd door Netanyahu en voegde daaraan toe dat “de kwalitatieve voorsprong van de IDF een van de centrale onderdelen van onze nationale veiligheid is, en dat dat zo zou moeten blijven.”

Gantz zei: “Het is niet goed voor Israël wanneer de F-35 ook in omringende landen rondvliegt, waardoor onze superioriteit in de lucht wordt aangetast”.

“We moeten met de emiraten praten, met de Amerikanen, en ervoor zorgen dat onze veiligheidsbelangen worden gerespecteerd”, vertelde Gantz aan verslaggevers tijdens een persconferentie.

Ashkenazi, de minister van Buitenlandse Zaken, zei dinsdag in een persconferentie dat “we niet bekend zijn met defensie-gerelateerde beloften als onderdeel van de deal met de VAE, en als die er zijn, zijn ze niet gedaan in overleg of met medeweten van mijzelf of het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

Op het ministerie van Defensie werd door hoge ambtenaren nog eens duidelijk gesteld dat het bij defensie gerelateerde zaken gebruikelijk is dat het ministerie op de hoogte wordt gesteld en daar bij kan adviseren, dat is in het geval van de VAE niet gebeurt.

Dit is vergelijkbaar met de onderzeebotenaffaire, waarbij Netanyahu met Duitsland akkoord ging dat dezelfde onderzeeboten die Israël had gekocht, door Duitsland aan Egypte konden worden geleverd.

Bij deze deal was een neef van Netanyahu en tevens een van zijn advocaten betrokken die naar verluidt een provisie van 25 miljoen dollar opstreek.

Het gerucht dat Netanyahu hier ook van profiteerde is nooit bewezen en voorlopig is Netanyahu niet aangeklaagd in deze zaak waar anderen binnenkort wel door voor de rechter moeten staan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)