Turkije verleent staatsburgerschap aan Hamas terroristen

Hamas leider Haniyeh met Turkse president Erdogan. Screenshot I24 news

Terwijl Turkije met de EU onderhandelt over een visumvrije toegang voor houders van een Turks paspoort, heeft het ondertussen het staatsburgerschap verleend aan in ieder geval één Hamas leider en een aantal Hamas terroristen die terreuraanslagen hebben gepland meldde de Engelse krant The Telegraph.

Volgens het bericht zagen journalisten van The Telegraph de Turkse identiteitspapieren en ontdekten dat ten minste 1 van de 12 senior Hamas-leden het Turkse staatsburgerschap heeft ontvangen.

Hoewel Hamas door de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie verboden is als terroristische organisatie, stelt Turkije dat Hamas legitiem is en democratisch werd gekozen. Daarbij wordt verwezen naar de Palestijnse verkiezingen voor de wetgevende macht uit 2006.

Een hooggeplaatste bron vertelde The Telegraph dat de Hamasleden “geen voetsoldaten zijn, maar de hoogste Hamas kopstukken buiten Gaza. Ze zamelen actief geld in en helpen terroristen om aanslagen te plegen.

Toen de Telegraph contact opnam over de aantijgingen, weigerde een woordvoerder van de Turkse regering commentaar te geven op wat zij beschreef als ongegronde claims tegen Turkije door een buitenlandse regering.

Een hoge Hamas-functionaris ontkende de beschuldigingen en bleef volhouden dat zijn leden niet buiten de Palestijnse gebieden opereerden en geen rol speelden bij terroristische activiteiten.

Een groot deel van de bezorgdheid vloeit voort uit het feit dat houders van Turkse paspoorten vrij zijn om naar Japan, Zuid-Korea, Singapore en Servië te reizen, naast andere landen, zonder dat ze daar een visum voor nodig hebben. Op dit moment streeft Turkije naar een overeenkomst met de EU over visumvrije toegang.

Onder degenen die mogelijk het Turkse staatsburgerschap hebben verkregen, is Zacharia Najib. Hij hield toezicht op het Hamas complot om de burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat te vermoorden, evenals de plannen voor het vermoorden van andere Israëlische publieke figuren.

Jihad Ya’amor en Hisham Hijaz, twee andere hoge Hamas-functionarissen, zouden ook het Turkse staatsburgerschap en paspoorten hebben ontvangen.

De onthulling zal waarschijnlijk de Israëlische regering en haar westerse bondgenoten alarmeren.

Momenteel is Hamas leider Ismail Haniyeh op bezoek in Turkije, wat een mogelijke ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan omvatten, meldde The Telegraph.

De twee hebben elkaar eerder ontmoet, met de meest recente ontmoeting afgelopen december in Istanbul. Daar poseerden ze samen voor een foto.

Zoals opgemerkt in het rapport, zijn enkele van de 12 Hamasleden die naar verluidt het Turkse staatsburgerschap hebben gekregen, vrijgelaten en uit Israël gedeporteerd na de Gilad Shalit gevangenenruil in 2011. Daarbij werden 1027 voornamelijk Palestijnse gevangenen en gedetineerden vrijgelaten, velen met een gewelddadig verleden en bloed aan hun handen.

In het bericht werd ook gemeld dat de families van de Hamas-agenten het Turkse staatsburgerschap kregen, en volgens de bron van The Telegraph worden de agenten als “actief” beschouwd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)