11% van de coronatesten in Israël positief

MDA personeel in drive through teststraat . Foto MDA

Vanwege Rosj Hasjana werden er gisteren minder mensen op het coronavirus getest dan gebruikelijk. Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er zondag 2565 nieuwe patiënten bijgekomen. Uit de tests bleek dat 11% positief is getest op het coronavirus, een zeer hoog en verontrustend percentage, aldus het ministerie.

In totaal zijn volgens de officiële cijfers momenteel 51.180 mensen in Israël besmet met het coronavirus.

Er liggen 1295 coronapatiënten in het ziekenhuis waarvan 643 in ernstige toestand, waarvan 170 aan de beademing zijn aangesloten, bij 241 mensen zijn de symptomen matig, terwijl het dodental is gestegen tot 1256.

De overgrote meerderheid wordt thuis behandeld of in een van de speciale coronahotels.

Ziekenhuizen hebben ondertussen te maken met een groeiend tekort aan mankracht. Maar liefst 3157 verplegend personeel zit momenteel thuis in isolatie na blootstelling aan coronapatiënten. Van meer dan 1000 van hen is bevestigd dat ze besmet zijn met het virus.

Een rapport van het Informatie- en Kenniscentrum dat de infectietrends in Israël in de gaten houdt, toont aan dat de pandemie zich sinds begin september snel verspreidt, met een dagelijkse stijging van 5%.

De stijging doet zich voor in alle lagen van de bevolking, maar is het hoogst in de ultraorthodox-joodse gemeenschap. Door het lage aantal testen onder de Arabische bevolking is het moeilijk om een ​​betrouwbaar beeld te krijgen van hoe het coronavirus zich onder die gemeenschap verspreidt.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Israël behoort tot de hoogste ter wereld in verhouding tot de populatiegrootte. Ook het aantal positieve testresultaten is erg hoog in vergelijking met de meeste landen. In sommige ziekenhuizen zijn coronavirus afdelingen bijna volledig bezet en moeten er nieuwe afdelingen beschikbaar gemaakt worden, wat weer ten koste gaat van andere ziekenhuisafdelingen.

Het Informatie- en Kenniscentrum zegt ook dat het te vroeg is om het effect van de lockdowns (lokale lockdowns die eerder deze maand waren opgelegd en nu een volledige lockdown voor heel Israël) op het besmettingspercentage in te schatten. 

Het centrum wijst echter op een gebrek aan handhaving en ondersteuning bij lokale autoriteiten van steden en gebieden die als “rode zones” zijn aangewezen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)