Eerste herdenkingssteen Holocaust Namenmonument is gelegd

Foto Robbie Hiel persbureau Unn

Woensdag heeft Jacqueline van Maarsen, jeugdvriendin van Anne Frank, de eerste herdenkingssteen van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam gelegd, in aanwezigheid van 14 Holocaustoverlevenden.

Jacqueline van Maarsen zat de eerste jaren van de oorlog in de klas met Anne en ze raakten goed bevriend. Totdat de familie Frank moest onderduiken. Een paar jaar geleden veilde ze een gedichtje van Anne Frank en schonk een aanzienlijk deel van de opbrengst aan het Namenmonument.

Jacqueline van Maarsen (m) met Jacgues Grishaver (r) . Foto Robbie Hiel persbureau Unn

De naam op de eerste steen is toeval; het heeft te maken met de plek van het monument waar de aannemer begint met het metselwerk. Het gaat om Dina Frankenhuis. Zij is op 4 juni 1943, op 20-jarige leeftijd, vermoord in Sobibor. Ze werkte als kantoorbediende en woonde met haar ouders in Amsterdam. Haar ouders zijn ook vermoord. 

Voor Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, was het een emotionele dag: “We hadden een paar maanden geleden de eerste paal, dat was een historisch moment. Nu de eerste steen, opnieuw een mijlpaal. Ik kan het bijna niet geloven, maar het is nu echt aan het gebeuren: de eerste van de ruim 102.000 stenen is gelegd.”

Leggen van de eerste steen. Foto Robbie Hiel Persbureau Unn

Het leggen van de eerste steen is ook echt het begin van het metselwerk. Het metselwerk van de eerste letter (het monument bestaat uit vier letters) zal in november gereed zijn. Aansluitend wordt de stalen constructie op deze letter gehesen. De eerste letter zal dan nog voor het einde van het jaar helemaal zijn opgebouwd.

Ondertussen worden de fundering en de betonnen wanden van de derde en vierde letters (Kaf en Resh) aangebracht zodat het metselwerk in een vloeiend proces door kan gaan. Letter voor letter wordt zo het monument opgebouwd. Naar verwachting zijn eind maart 2021 alle stenen met namen aangebracht. Aansluitend volgt dan nog de plaatsing van het laatste deel van de stalen constructie en uiteraard het terreinwerk tussen en om de letters heen.

De aannemer van het monument (Koninklijke Woudenberg) is zich ervan bewust dat dit niet zomaar om een stapel stenen gaat. Daarom heeft de aannemer het Nederlands Auschwitz Comité gevraagd om een studiedag te organiseren voor de metselploeg en andere direct betrokken medewerkers. Ze gaan onder andere een bezoek brengen aan de Hollandsche Schouwburg en het Anne Frank Huis.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)