Minder coronabesmettingen in Israël, terwijl regering lockdown heeft goedgekeurd

President Rivlin op bezoek bij een MDSA coronavirus test eenheid. Foto Mark Neyman/GPO

Terwijl de regering donderdagochtend vroeg de lockdown officieel heeft goedgekeurd, en de Knesset daar later vandaag naar verwachting haar goedkeuring aan zal geven, meldde het ministerie van Volksgezondheid dat tussen woensdagochtend en donderdagochtend het aantal nieuwe besmettingen op 4.537 is uitgekomen, minder dan de 5.523 nieuwe coronagevallen de dag ervoor.

Met 52.597 uitgevoerde tests staat het besmettingspercentage nu op 8,8%, iets lager dan cijfer een dag eerder.

Het aantal actieve coronabesmettingen in Israël staat nu op 44.984, met 1.163 patiënten die in de ziekenhuizen liggen, waarvan 549 patiënten in ernstige toestand verkeren met 140 van hen aangesloten op de beademing.

Het dodental is inmiddels gestegen tot 1.165.

Jeruzalem meldde de afgelopen zeven dagen het hoogste aantal nieuwe besmettingen met 3.164 gevallen, gevolgd door Bnei Brak met 1.553, Ashdod met 945, Modi’in Illit met 659, Petah Tikva met 642. Be’er Sheva en Holon rapporteerden respectievelijk 569 en 565 gevallen en werden daardoor officieel “rode” steden.

In de tussentijd keurde de regering donderdagochtend unaniem de beperkingen goed voor de komende lockdown, die vrijdag om 14.00 uur in werking zal treden. De Constitutiecommissie van de Knesset zal naar verwachting later op de dag bijeenkomen om over de beperkingen te stemmen.

Opmerkelijke beperkingen, die niet werden opgelegd tijdens de eerste lockdown in maart en april, zijn onder meer een verbod op het bezoeken van privéwoningen van andere mensen en toestemming om ten minste acht uur voor een vlucht naar de luchthaven Ben Gurion te reizen.

Daarnaast mag niemand zich verder dan 500 meter van huis begeven, tenzij voor inkopen van voedsel, bezoek aan de dokter of apotheek of andere bijzondere en aantoonbare familiezaken.

Verder zijn speeltuinen, zwembaden en stranden gesloten, maar mag je bijvoorbeeld wel zwemmen in zee.

Eerder liet de minister van Volksgezondheid laten weten dat de komende lockdown geen grote daling in het aantal nieuwe coronavirus besmettingen laten zien en mogelijk worden verlengd.

Ondertussen hebben een aantal bars in Tel Aviv verklaard dat ze een synagoge zijn, omdat synagoges onder bepaalde voorwaarden open mogen blijven, terwijl restaurants gesloten moeten zijn tijdens de lockdown.

Het moet worden gezien als een vorm van protest of satire omdat, zoals Elad Dor, eigenaar van Shishko, tegen de Israëlische TV-zender Channel 12 zei: “Klinkt het redelijk dat je 100 mensen naar een synagoge kunt brengen, en ik, die een restaurant voor 300 mensen heb, kan niet eens 30 mensen binnenlaten? Vind je dat echt logisch?

Waaraan hij toevoegde: “Klinkt het redelijk dat supermarkten open mogen blijven? En gemakswinkels openen zijn, en gisteren zeiden ze dat ook dat de Mahane Yehuda-markt in Jeruzalem open blijft. Give me a break.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)