In Memoriam: Albert Gomes de Mesquita (90)

Jacqueline van Maarsen, links, en Albert Gomes de Mesquita, schoolvrienden van Anne Frank, praten met studenten tijdens een evenement ter gelegenheid van wat de 90e verjaardag van de beroemde Holocaust-dagboekschrijfster zou zijn geweest, in Amsterdam, 12 juni 2019. Screenshot YouTube

Albert Gomes de Mesquita is op 29 augustus j.l. op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stond in de Joodse gemeenschap bekend om zijn grote inzet voor verschillende Joodse instellingen, maar ook buiten onze gemeenschap stond hij bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid. Sommigen kennen hem als een oud-klasgenoot van Anne Frank. Hij deelde tot op op hoge leeftijd oorlogservaringen en zette zich in tegen discriminatie.

Opgroeien

Albert Gomes de Mesquita werd op 15 maart 1930 in Amsterdam geboren. Hij groeide net als Anne Frank op in de Rivierenbuurt en zat bij haar op de 6e Montessorischool en in dezelfde klas op het Joods Lyceum. Hij was een jaar jonger dan Anne en zijn andere klasgenootjes, maar viel op door zijn hoge cijfers. Zo valt in het dagboek van Anne Frank te lezen: “Albert de Mesquita is een jongen die van de Montessorischool afkomt en een klas overgeslagen heeft. Hij is erg knap.”

Tijdens de oorlog

Albert was op Annes 13e verjaardag. Anne duikt drie weken later onder met haar familie in het Achterhuis aan de Prinsengracht. Albert duikt ook onder. Hij brengt de oorlogsjaren op veertien verschillende onderduikadressen door. Op een van de adressen verbleef hij anderhalf jaar. Met zijn ouders en zus én oom met gezin op een vlierinkje in Laren. 

Carrière en Bestuursfuncties

Na de oorlog maakte Albert zijn middelbare school snel af en kreeg een goede baan bij Philips. Hij bekleedde ondertussen vele Joodse functies, onder andere bij de Portugese gemeente. Bijvoorbeeld bij de bibliotheek Ets Haim en in de Habinjan redactie (het magazine van de PIG). Hij was ook jarenlang voorzitte van de NIG Eindhoven, waar hij de continuïteit van de gemeente zeer hands-on in stand hield. Hij was betrokken bij de restauratie Joodse begraafplaats Eindhoven en werkte samen met de Anne Frank Stichting. Vanwege deze en nog andere functies werd hij onderscheiden met een lintje.

Albert Gomes de Mesquita is afgelopen zondag 30 augustus in besloten kring begraven, er wordt nu nog ‘sjiwwe’ voor hem gezeten. De PIG heeft hem de eretitel ‘shèhienhiech et hatsieboer’ verleend, voor mensen die een bijzondere bijdrage aan de gemeente hebben geleverd.

Albert in de Media:

Interview met Albert voor de 90ste geboortedag van Anne Frank

Een serie interviews over anti-Joodse maatregelen

Advertentie (4)