Joden leven al 140 jaar in Bahrein, de vredesovereenkomst met Israël verandert hun leven

De joodse vertegenwoordiger Nancy Khedouri, tweede van links, en andere Bahreinse functionarissen ontmoeten buitenlandse vertegenwoordigers, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Justin Siberell, uiterst links. (Met dank aan Khedouri)

Ebrahim Dahood Nonoo, de leider van de kleine Joodse gemeenschap van Bahrein, behoort tot de ongeveer 50 Joden in de Golfstaat die dachten dat ze vrede met Israël nooit in hun leven zouden meemaken.

‘Het leek gewoon niet mogelijk’, zei Nonoo tegen de Jewish Telegraphic Agency.

De ondertekening dinsdag van de Abraham-akkoorden, zal het naar verwachting mogelijk maken om te reizen tussen Bahrein en Israël. Dit zal een aanzienlijke impact hebben op de joden in Bahrein, van wie velen familieleden in Israël hebben die ze niet hebben kunnen bezoeken.

De Joden in Bahrein waren niet de enigen die verrast waren toen president Donald Trump liet weten dat Israël vredesakkoorden had gesloten met twee Arabische staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Israël heeft alleen betrekkingen met twee andere Arabische naties in de regio, en de meeste van zijn buren hebben de Joodse staat lange tijd geïsoleerd en zijn er soms zelfs oorlogen mee begonnen.

‘We kunnen nu met onze familieleden praten en we kunnen ons nu meer op ons gemak voelen als we op bezoek komen. Het verandert eigenlijk heel veel ”, zei Nonoo, een zakenman die in 2001 de eerste joodse persoon werd die werd benoemd tot lid van de Shura-raad van het land, de bovenste kamer van de Nationale Vergadering.

De familie van Ebrahim Dahood Nonoo woont sinds het einde van de 19e eeuw in Bahrein. (Met dank aan Nonoo)

De joodse gemeenschap in Bahrein, een eilandstaat met zo’n 1,5 miljoen inwoners, dateert van ongeveer 140 jaar tegen het einde van de 19e eeuw, toen een groep Iraakse joden arriveerde op zoek naar economische kansen. Velen waren arm en hadden geen opleiding, maar vonden een baan en uiteindelijk succes in de kledingindustrie. Nonoo’s grootvader kwam als 12-jarige samen met zijn oom en vond een baan om zilverdraad uit afgedankte jurken te halen en te verkopen.

“Het waren een soort buitenbeentjes die uit Irak kwamen”, zei Nonoo. “Met andere woorden, ze kwamen nergens hogerop in Irak, dus besloten ze hun geluk te beproeven in Bahrein.”

Rond dezelfde tijd vestigde zich ook een kleiner aantal Joden vanuit Iran in Bahrein. Op het hoogtepunt in de jaren twintig en dertig telde de gemeenschap volgens Nonoo ongeveer 800 leden, andere bronnen hebben het over 1.500. Hoewel leden van de gemeenschap normale sociale contacten hadden met Bahreinse moslims, trouwden ze voornamelijk binnen de gemeenschap en woonden ze dicht bij elkaar in Manama. Leden bleven een Joods dialect van Iraaks Arabisch spreken en doen dat nog steeds.

In 1935 ging een lid van de familie Cartier, de joodse clan die het gelijknamige sieradenbedrijf oprichtte, op zakenreis en schonk uiteindelijk geld om een ​​synagoge te bouwen en een rabbijn binnen te halen, aldus Nonoo. In de volgende 10 jaar bleef de gemeenschap economisch bloeien en verzamelde zich in de synagoge voor diensten.

“Dat was een fantastische tijd voor hen allemaal,” zei Nonoo.

Maar de zaken gingen slechter na de stemming in de VN in 1947, die de oprichting van een Joodse staat in het toenmalige Palestina aanbeveelde naast een Arabische. De beweging leidde tot antisemitische rellen in de hele Arabische wereld, ook in Bahrein.

Een groep relschoppers – Nonoo zei dat het migranten waren uit andere Arabische landen- brandden de synagoge plat en stalen de enige Torah-rol van het land. Het grootste deel van de gemeenschap vertrok na de aanval of in de daaropvolgende tien jaar en vestigde zich in Israël.

Manama heeft nog steeds een functionerende joodse begraafplaats. (Met dank aan Nonoo)

De weinigen die overbleven en hun nakomelingen vormen de ongeveer 50 Joden tellende Joodse gemeenschap die in het land wonen. Er is een nog in steeds in gebruik zijnde Joodse begraafplaats, maar de synagoge – herbouwd door Nonoo’s vader in de jaren tachtig – is nooit officieel heropend en het grootste deel van de gemeenschap bidt thuis. Nonoo is nog steeds bezig het gebouw te renoveren en hoopt het volgend jaar te kunnen heropenen als gebedshuis en museum.

Op maandag schonk Jared Kushner, de Joodse schoonzoon van Trump die als zijn senior adviseur fungeert, de Bahreinse koning Hamad bin Isa Al Khalifa een Thora-rol voor de synagoge.

De meeste leden van de gemeenschap zijn tegenwoordig financieel succesvol en zijn nog steeds vertegenwoordigd in de Shura-raad, die een zetel heeft aangewezen voor de vertegenwoordigers van de joodse en christelijke bevolking van het land. Nonoo’s opvolger was Houda Nonoo, die later diende als Bahreinse ambassadeur in de Verenigde Staten. Ze werd opgevolgd door Nancy Khedouri, een familielid van de machtige Kadoorie-familie , een in Hongkong gevestigde joodse familie van Iraakse afkomst die later een van de rijkste families in Azië werd (en de achternaam anders vertaalde). Houda Nonoo en Khedouri zijn de neven van Ebrahim Nonoo.

“Het is inderdaad een voorrecht om deel uit te maken van het wetgevingsproces met mijn multireligieuze collega’s, waar we allemaal gelijkheid en vrijheid van meningsuiting genieten en waar we blijven streven naar het opstellen van wetten die eerlijk zijn, het beste belang van ons land dienen voor alle burgers, ongeacht religieuze verschillen, ”vertelde Khedouri in een e-mail aan JTA.

De familie van Ebrahim Nonoo is hier te zien op een familiefoto die in de jaren vijftig in Bahrein is gemaakt. <br />(Met dank aan Nonoo)

Toch vergrijst de lokale joodse gemeenschap, aangezien veel jonge mensen vertrekken om in het buitenland te studeren en er vaak voor kiezen om dar na hun studie te blijven – inclusief de kinderen van Nonoo, die beiden in het Verenigd Koninkrijk wonen.

‘Hopelijk zijn ze snel terug,’ zei hij.

Nonoo hoopt dat de nieuwe overeenkomst met Israël de trend zal veranderen en dat de plannen om het Abrahamic Family House te bouwen, een site met een kerk, moskee en synagoge in de nabijgelegen Verenigde Arabische Emiraten, meer Joden zal aantrekken om zich in de Golf te vestigen.

“We zijn heel erg blij om te zien dat dat een plek zal worden waar veel Joden in de VAE kunnen verblijven en daar gezinnen kunnen opbouwen, dus we hopen dat we daarmee Joden naar Bahrein zullen krijgen”, zei hij.

Wat Nonoo betreft zie hij zichzelf nergens anders vestigen.

“Onze religie is joods, maar onze cultuur is echt heel Arabisch, en we voelen ons erg thuis”, zei hij. “Ik zie mezelf echt nergens anders wonen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!