Legging eerste herdenkingssteen Holocaust Namenmonument

Overzicht van het Holocaust Namenmonument. Foto Namenmonument.

Vandaag wordt rond 14.00 uur de eerste herdenkingssteen van het Holocaust Namenmonument in de Amsterdamse Weesperstraat gelegd, door Jacqueline van Maarsen, een jeugdvriendin van Anne Frank. De livestream is onderaan te volgen.

Op de eerste steen die wordt gelegd staat de naam van Dina Frankenhuis. Zij woonde in de Tweede Boerhavestraat in Amsterdam en werd op 4 juni 1943 in Sobibor vermoord.

Ook haar ouders werden gedeporteerd en vermoord. Verder is er volgens Jacques Grishaver, initiatiefnemer van het Namenmonument en tevens voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, weinig bekend over de vrouw.

Jacqueline van Maarsen, 91, liet in 2016 een gedichtje veilen dat Anne Frank in 1942, enkele maanden voordat de familie Frank onderdook, voor haar zusje schreef. Van Maarsen schonk een aanzienlijk deel van de opbrengst (140.000 euro) aan het Namenmonument.

Rond 14.00 uur woensdag zal Jacqueline van Maarsen de eerste steen van het Holocaust Namenmonument plaatsen, waarna de komende maanden in totaal 102.000 stenen met daarop de namen van de door de nazi’s vermoorde Nederlandse Joden in het Namenmonument worden geplaatst.

Jacques Grishaver, die onvermoeibaar doorging om het Namenmonument gerealiseerd te krijgen zei tegen Het Parool :”dat de eerste steenplaatsing een historische en emotionele dag is, maar eindelijk is het moment dan aangebroken”.

Via deze LIVESTREAM kunt u het moment live meemaken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!