Nederland financiert Palestijnse NGO’s om bij het ICC rechtszaken tegen Israël aan te spannen

Raji Sourani (2e van links) algemeen directeur van de PCHR met leden van de terreurorganisatie PFLP. Foto NGO Monitor

Uit nieuw onderzoek van NGO Monitor blijkt dat Nederland en andere Europese landen Palestijnse NGO’s financieren om rechtszaken tegen Israël bij het ICC te bekostigen.

Het rapport noemt met name Zwitserland, Zweden, Nederland, Denemarken en Ierland voor hun steun aan deze Palestijnse organisaties, waarvan er eentje zichzelf ‘The Palestinian Centre for Human Rights‘ (PCHR) noemt en diverse banden heeft met de extreemlinkse Palestijnse terreurorganisatie PFLP.

Volgens NGO Monitor werd PCHR tussen 2018 en 2020 gefinancierd door Zwitserland voor een bedrag van 600.000 euro, geld dat rechtstreeks ging naar de financiering van rechtszaken in Den Haag die bij het ICC tegen Israël waren aangespannen.

Het contract van PCHR met de Zwitserse regering bevatte de bepaling dat de organisatie zou moeten “communiceren met het parket van de openbare aanklager, documenten verzenden, communiceren met het tribunaal en zaken indienen in internationale fora.”

Andere Europese landen hebben PCHR en andere Palestijnse NGO’s ook gesteund, waaronder een die openlijk stelt dat het doel is “de bezetting te overspoelen met honderden, en bij voorkeur duizenden rechtszaken die haar zullen belasten en veroordelen.”

Een ander voorbeeld van een ‘mensenrechtenorganisatie’ die wordt ondersteund door Europese fondsen is Al Mezan. De organisatie omschrijft zichzelf als een “niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie gevestigd in de Gazastrook, die een vrije en soevereine Palestijnse samenleving voor ogen heeft.”

Gebaseerd op rapporten in Arabische media en verklaringen van Hamas en de PFLP, lijkt het erop dat een aantal hoge functionarissen van Al Mezan directe banden heeft met deze terroristische groeperingen. Al Mezan heeft ook een verzoekschrift voor een rechtszaak tegen Israël ingediend bij het ICC, met financiering van Nederland.

NGO Monitor benadrukt dat Palestijnse organisaties in veel andere gevallen Europese financiering ontvangen voor “legale activiteiten”, zonder dat ze hun uitgaven hoeven te specificeren of aan te geven dat het geld gebruikt wordt om bijvoorbeeld rechtszaken aan te spannen in Den Haag.

Het nettoresultaat van de financiering was in verschillende gedocumenteerde gevallen het faciliteren van een reeks ontmoetingen tussen leden van deze organisaties met ICC-hoofdaanklager Fatou Bensouda en haar vertegenwoordigers.

In een reactie op dit voortdurende fenomeen verklaarde Anne Herzberg, juridisch adviseur van NGO Monitor: “De landen die aan deze organisaties doneren, moeten de verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van hun acties, die in feite het vermogen van Israël verminderen om haar burgers te beschermen tegen Palestijnse terreur.”

Lees ook:

Het bewijs: Nederland betaalde salaris Palestijnse terrorist

Nederland financiert Palestijnse anti-Israël organisatie in Gaza

Opgedoken video laat banden door Nederland gefinancierde Palestijnse NGO’s en terreurgroep PFLP zien

Pieter Omtzigt gaat kamervragen stellen over Nederlands geld naar Palestijnse terroristen

Nieuwe podcast van Joop Soesan met Olga Deutsch van NGO Monitor

Minister Kaag schort financiële steun aan Palestijnse hulporganisatie op

Palestijnse NGO’s weigeren EU hulp omdat ze hun banden met terreurorganisaties willen behouden

Khalida Jarrar, de Palestijnse politicus die terrorist werd

Banden tussen terreurorganisaties en BDS onthult na arrestatie terroristen op Westbank

Opnieuw een lid van de terreurgroep opgepakt die Rina Shnerb vermoorde (video)

Shin Bet heeft Palestijnse terreurcel van 50 man opgepakt; moordenaars van Rina Shnerb

President Rivlin op condoleance bezoek bij de Shnerb familie

Speurtocht moordenaars van Rina Shnerb gaat door, drie man opgepakt voor ondervraging

Honderden bij begrafenis 17-jarige Rina Shnerb

Dochter (17) overleden, vader en zoon ernstig gewond bij terreuraanslag Israel

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)