Politiek belangrijker dan welzijn Israëlische bevolking

Premier Netanyahu op maandagavond. Screenshot YouTube

Duidelijker kon het maandag niet worden gezien, politiek is voor premier Netanyahu belangrijker dan het welzijn van de Israëlische bevolking. Dat is de enige conclusie die kan worden getrokken uit het zig-zag beleid om het coronavirus tot staan te brengen.

In het kort. Afgelopen donderdag werd het plan van coronavirus tsaar, professor Gamzu, door het kabinet geaccepteerd. Het zogenaamde verkeerslicht plan bestaat er uit dat er groene, oranje en rode steden zijn, afhankelijk van het aantal virusbesmettingen.

Het kabinet onderleiding van premier Netanyahu ging ermee akkoord dat vanaf gisteren, maandag, een veertigtal steden en dorpen in lockdown zouden gaan.

Dit zijn voornamelijk steden met een voornamelijk ultraorthodoxe en Arabische bevolking.

De ultraorthodoxe partijen binnen de regeringscoalitie gingen daar niet mee akkoord en dreigden Netanyahu de regeringscoalitie te verlaten en bij de volgende verkiezingen met een andere rechtse partij, Yamina van Naftalie Bennett, in zee te gaan.

Reden voor Netanyahu de afsluitingen, zonder overleg met wie dan ook, ongedaan te maken, en te veranderen in een soort van afsluiting tussen 19.00 uur in de avond en 05.00 uur de volgende ochtend.

Op het laatste moment werd maandag besloten dit niet dezelfde avond in te laten gaan maar op dinsdagavond, alhoewel ook dat nog niet zeker is, omdeat de definitieve lijst met steden niet klaar schijnt te zijn.

Reden voor voormalig minister van defensie en leider van Yistrael Beitenu, Liberman, in het openbaar het publiek op te roepen de voorschriften van de regering niet meer te volgen, maar “het eigen gevoel te volgen hoe zich te beschermen tegen het virus”.

Netanyahu bezocht maandagavond het coronavirus centrum in het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv, en sprak zich in een felle toespraak uit tegen deze oproep. Hij noemde dat anarchie.

Terwijl hij dat deed, werd er op het zelfde moment een brief van hem bezorgd bij Liberman, Yesh Atid-hoofd Yair Lapid, Yamina-hoofd Naftali Bennett en Joint List-hoofd Ayman Odeh.

Niet echter bij Meretz voorman Nitzan Horowitz omdat hij, volgens een Likud woordvoerder, “geen opmerkingen had gemaakt waarin hij het publiek aanspoorde om de volksgezondheidsrichtlijnen niet te gehoorzamen”.

In de brief schreef Netanyahu “dat hij van de politici verwacht dat ze het publiek duidelijk maken dat de regels in hun geheel moeten worden gevolgd”.

Regels die hij nota bene zelf op het laatste moment veranderd om zijn politieke bestaan te redden.

Netanyahu geeft de voorkeur aan zijn politieke overleving boven de gezondheid van de inwoners van zijn land. Dit werd duidelijk tijdens de drie verkiezingsrondes die hij Israël door sleepte, en werd deze week weer duidelijk. Netanyahu heeft maar één doel voor ogen en slechts één doel: hoe politiek te manoeuvreren om op de een of andere manier aan de macht te blijven, en indien mogelijk ook zijn omkopingsproces te vermijden.
Dit is geen leiderschap: het is anarchie.

Leiderschap is een standpunt innemen en doen wat mogelijk is tegen elke politieke prijs, omdat je weet dat het de juiste keuze is, vooral tijdens deze voortdurende oorlog tegen het coronavirus.

Anarchie is wanneer je zo vaak flip-flopt dat mensen uit het oog verliezen wat goed is. Het is dus geen verrassing dat Netanyahu de oppositie aanvalt in een poging een deel van de kritiek dat zijn kant op komt af te buigen, door de oppositie de schuld te geven van zijn eigen flip-flop beleid.

In een verklaring op de brief schreef oppositieleider Yair Lapid het heel duidelijk “Je hebt jammerlijk gefaald in het omgaan met de crisis, zowel op gezondheids- als economisch gebied. Je gevaarlijke, arrogante en onverantwoordelijke uitspraken, en die van je naaste medewerkers, evenals het uitblijven van beslissingen, hebben geleid tot meer dan 1.000 doden door het coronavirus, neem de verantwoordelijkheid voor je falen, geeft het toe en neem ontslag”.

Uit peilingen die maandagavond door Channel 13 werden getoond bleek dat 68% van de bevolking Netanyahu de schuld geeft voor de slechte gezondheids-en economische situatie waarin het land verkeert sinds de uitbraak van de virus pandemie.

Met het hoogste aantal besmettingen ter wereld per miljoen inwoners, een dagelijkse stijging van het aantal patiënten dat gemiddeld op 2900 per dag uitkomt, zullen maar weinigen ontkennen dat er van een consequent beleid geen sprake is.

Politiek overleven hoort niet voor de gezondheid van de bevolking te gaan.

Als premier Netanyahu dat niet onder ogen wil zien, rest hem slechts een ding, erkennen dat hij heeft gefaald en aftreden voordat het uit de hand loopt in Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)