Veiling bezittingen ‘The Pianist’

Een piano die toebehoorde aan Władysław Szpilman. Fot Desa Uninicum

Een Pools veilinghuis heeft de verkoop aangekondigd van 51 objecten die toebehoorden aan de Holocaust overlevende wiens levensverhaal als basis diende voor de film “The Pianist” uit 2002, zo bericht JTA.

Desa Unicum begint op 22 september met de verkoop van eigendommen van Władysław Szpilman’s, waaronder strikjes, een antieke metronoom en een dodenmasker van de Poolse componist Fryderyk Chopin, aldus het in Warschau gevestigde bedrijf op zijn website. Szpilman was een van de belangrijkste componisten en concertpianisten van Polen.

Het meest waardevolle item is een Steinway-piano, die naar schatting 70.000 dollar zal opbrengen. Daarna volgt een partituur uit de Life of Machines-suite die Szpilman in 1933 componeerde en die naar verwachting 3000 tot 5000 dollar zal opleveren.

De items gingen donderdag in de voorverkoop in het veilinghuis.

Roman Polanski’s film uit 2002 over de joodse Szpilman wiens muziek hem hielp de Holocaust te overleven, won drie Academy Awards. Szpilman stierf in 2000.

Hij had de bombardementen op de Poolse hoofdstad, het Joodse getto, dwangarbeid en willekeurige executies meegemaakt en was getuige van de opstand in 1943 van het getto en de Poolse opstand een jaar later.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!