Woensdag 3074 nieuwe besmettingen in Israël gemeld

Virus tsaar professor Gamzu. Foto GPO

Het gaat niet goed in Israël, het coronavirus is niet bedwang te houden, mede door grote bruiloften met duizenden aanwezigen in de Arabische sector en bijeenkomsten en opening yeshiva’s in de ultraorthodoxe wijken en steden. Woensdag werd er een een record aantal van 3074 nieuwe besmettingen gemeld, wat de kans op een algehele afsluiting van Israël tijdens de komende Joodse feestdagen alleen maar vergroot.

Op moment van schrijven zijn er 23.698 actieve besmettingen in het land, waarvan 418 in ernstige toestand met 118 van hen aan de beademing aangesloten.

155 virus patiënten hebben matige klachten de rest heeft overwegend milde klachten.

Het aantal personen wat aan het virus is overleden is met 13 gestegen tot 969.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat er woensdag 34.131 tests waren uitgevoerd, waarbij 9,4 % van de resultaten positief was.

Als op donderdag het coronavirus kabinet bijeen komt, zal professor Gamzu nieuwe beperkingen voorstellen en nieuwe steden als ‘rode zones’ bestempelen.

Volgens Channel 12-nieuws zouden de ultraorthodoxe steden Bnei Brak en Elad, samen met de Arabische stad Nazareth, tot ‘rode’ steden worden verklaard.

Channel 13 en 12 zonden woensdagavond beelden uit van een ‘back to school’ feest in Beersheva waar zo een 5000 jongeren een feest bijwoonden, de meesten van hen zonder mondkapje en onvoldoende sociale afstand. Later bleek dat een van de scholieren besmet was met het virus waardoor 107 scholieren in quarantaine moesten.

Screenshot Channel 12 back to school feest in Beersheva.

Israëlische media berichtten woensdag over een bruiloft in de Arabische stad Shfar’am die dinsdag door 5000 mensen werd bijgewoond en waar velen geen mondkapje droegen en geen afstand hielden. De politie brak het evenement af.

Wanneer dan ook nog een vooraanstaande rabbijn in Bnei Brak yeshiva studenten oproept om zich niet te laten testen in het geval ze denken besmet te zijn met het virus, “omdat het openhouden van de yeshiva’s, belangrijker is dan het coronavirus” mag het niet vreemd klinken wanneer er strikte maatregelen noodzakelijk zijn.

Het gaat er op lijken dat door de vele besmettingen in Arabische en ultraorrthodoxe sector, de rest van Israël mogelijk te maken krijgt met een algehele afsluiting van het land tijdens de komende Joodse feestdagen die op 18 september beginnen met Rosh Hashana, het joods nieuwjaar.

Mogelijk dat daar rond 10 september over zal worden besloten.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, voorstander is van het sluiten van scholen en lockdowns in de ‘rode steden’ met een hoge en stijgende besmettingen.

Virus tsaar professor Gamzu wees daar eerder woensdag op toen hij zei dat ‘”Rode en oranje steden aanvullende beperkingen opgelegd zullen krijgen”

Ultraorthodoxe kranten eisen ontslag prof.Gamzu. Screenshot Channel 12

In de ultraorthodoxe kranten is daarover woede ontstaan en wordt geëist dat Gamzu wordt ontslagen. Zover zal het niet komen, maar of premier Netanyahu de druk van zijn ultraorthodoxe coalitiepartners zal kunnen weerstaan indien er strengere maatregelen worden genomen, valt te betwijfelen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)