World Zionist Organization stuurt voor het eerst afgezanten naar de Emiraten

Thora rollen in huis van een van de leden van de Joodse gemeenschap in Dubai.

Voor het eerst in de geschiedenis zal de World Zionist Organization permanente afgezanten sturen naar de Joodse gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten, aldus een persbericht van de WZO.

De aankondiging komt een dag na de terugkeer van Israëlische en Amerikaanse delegaties uit Dubai, waar de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de Emiraten verder werd uitgewerkt.

Yaacov en Zolty Eisenstein, een pas getrouwd jong stel, zullen de pionier-afgezanten zijn, zei de WZO in een woensdag uitgegeven verklaring. Ze zullen een joodse kleuterschool opzetten en runnen, en lesgeven over joods erfgoed en Israël. Ze zullen ook een ulpan (Hebreeuwse taal school) opzetten om Hebreeuws te leren en tijdens Joodse feestdagen gemeenschapsevenementen organiseren.

Yaakov and Zalti Eisenstein. Foto via Facebook/ Yehsiva World

In de afgelopen maanden heeft de WZO contact gehad met de joodse gemeenschap in Dubai en is begonnen met het voorbereiden voor het zenden van afgezanten.

“De historische beslissing van premier Netanyahu om de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten te normaliseren, heeft dit proces aanzienlijk versterkt”, aldus de verklaring.

Het zei dat het onderwerp was besproken tijdens vergaderingen van de Israëlische delegatie naar de VAE onder leiding van Meir Ben Shabbat, die de Israëlische Nationale Veiligheidsraad leidt.

De afgezanten maken deel uit van het “Ben Ami” -programma van het Centrum voor Religieuze Aangelegenheden in de Diaspora van de WZO, dat 36 afgezanten heeft die actief zijn in 23 landen met kleine en verspreide Joodse gemeenschappen.

Maandag kondigden het Joods Agentschap voor Israël en Keren Hayesod-United Israel Appeal, een Israëlische humanitaire groep, aan dat ze ook diensten zullen gaan verlenen aan de joodse gemeenschap van de VAE die naar schatting rond de 2.000 personen telt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!