Facebook beschouwt Holocaustontkenning toch als haatzaaien

Foto Yad Vashem.

Facebook heeft aangekondigd berichten die de Holocaust ontkennen of verdraaien toch te gaan verbieden. Het social media platform zal mensen naar gezaghebbende bronnen gaan verwijzen als ze op zoek gaan naar informatie over de nazi-genocide. Yad Vashem verwelkomt de aankondiging van Facebook.

Twee jaar geleden zei oprichter en CEO Mark Zuckerberg nog dat Facebook Holocaust ontkenning niet kan voorkomen omdat Facebook niet gedwongen moet worden om de waarheid op zijn platform te bepalen, maar een breed scala aan spraak moet toestaan.

Facebook kondigde maandag aan dat het nu inhoud zal verbieden die “de Holocaust ontkent of verdraait”, een omkering van het eerdere beleid.

De beslissing komt te midden van druk door Holocaust-overlevenden over de hele wereld tijdens de zomer, die hun stem leenden voor een campagne gericht op Zuckerberg en hem aanspoorde actie te ondernemen om berichten over ontkenning van de Holocaust van de sociale-mediasite te verwijderen.

Yad Vashem laat in een persverklaring weten de beslissing van Facebook te verwelkomen.

In een recente brief aan Facebook-CEO Mark Zuckerberg, gaf Yad Vashem-voorzitter Avner Shalev aan dat antisemitisme niet alleen identificeerbaar is door trefwoorden, zinnen of algoritmen, maar dat het menselijk begrip en gevoeligheden vereist bij het herkennen en verbieden van dergelijke berichten.

Bovendien schreef Shalev dat “onderwijs een essentiële manier is om Holocaustvervorming en antisemitisme te bestrijden”. Dienovereenkomstig ondersteunt Yad Vashem het initiatief van Facebook om zijn gebruikers naar geloofwaardige en op feiten gebaseerde inhoudsbronnen te leiden, zoals de uitgebreide website van Yad Vashem in acht talen, als een belangrijke stap in de goede richting.

“We moedigen Facebook aan om zijn uiterste best te doen en dit nieuwe beleid te implementeren, waarvan we hopen dat het na verloop van tijd zal helpen bij de strijd tegen alle vormen van antisemitisme, haat en onverdraagzaamheid, die ons zowel online als offline teisteren”, zegt de directeur van Yad Vashem, Iris Rosenberg in de persverklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)