Israëlische defensie en wapenbedrijven uitgenodigd op grote tentoonstelling in Abu Dhabi

De IDEX-tentoonstelling. Foto: IDEX

De defensierelaties tussen Israël en de Golfstaten waren jarenlang geheim. Nu, minder dan twee maanden nadat Israël een overeenkomst heeft ondertekend om volledige diplomatieke betrekkingen aan te knopen met zowel de VAE als Bahrein, zijn de Israëlische bedrijven in de defensiesector uitgenodigd om openlijk deel te nemen aan de komende Internationale Defensietentoonstelling en Conferentie (IDEX).

IDEX zal dit jaar plaatsvinden in Abu Dhabi in februari 2021 en is een tweejaarlijkse verkoopbeurs voor wapens en defensietechnologie en de grootste in zijn soort in het Midden-Oosten, meldt Calcalist.

De afgelopen dagen hebben IDEX-organisatoren een overeenkomst getekend met de organisatoren van The Israel Defense Exhibition (ISDEF) om de Israëlische deelname aan de conferentie in Abu Dhabi te coördineren.

IDEX is een vijfdaags evenement dat wordt gehouden in het Abu Dhabi National Exhibition Centre dat voorafgaand aan de COVID-19 pandemie 100.000 bezoekers zou trekken om exposities en displays te bekijken van meer dan 1000 bedrijven uit 60 landen. Het aanstaande evenement zal naar verwachting kleiner zijn vanwege de coronavirus pandemie, maar is in tegenstelling tot vergelijkbare evenementen tot nu toe niet geannuleerd.

IDEX staat onder bescherming van Zijne Hoogheid Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, de president van de VAE en de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de VAE en wordt georganiseerd door Capital Events in samenwerking en met de volledige steun van de strijdkrachten van de VAE.

Als onderdeel van de overeenkomst zullen bedrijven uit de defensiesector van de Golfstaten ook deelnemen aan ISDEF 2021 volgend jaar juni in Israël.

Het Israëlische ministerie van Defensie zal de komende weken bepalen welke bedrijven mogen deelnemen aan IDEX en welke systemen ze mogen tonen.

De Israëlische dronebedrijven Aeronautics Ltd. en Logic Industries Ltd. zijn twee voorbeelden van Israëlische bedrijven die eerder defensiemateriaal aan de VAE hebben verkocht, maar vanwege de gevoeligheid van de overeenkomsten dit destijds in het geheim en via buitenlandse bedrijven hebben gedaan.

Bovendien mochten alleen Israëliërs met een buitenlands paspoort naar de VAE reizen om de lokale gebruikers van de gekochte apparatuur op te leiden. Na het aangaan van de diplomatieke betrekkingen zullen Israëliërs dergelijke zaken rechtstreeks en voor iedereen zichtbaar in de VAE kunnen doen, zonder tussenpersonen te gebruiken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)