Israëlische experts: “Kinderen lopen meer kans op het coronavirus en kunnen anderen besmetten”

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Uit een grote studie van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid blijkt dat kinderen meer kans hebben om het coronavirus op te lopen dan volwassenen en een bron zijn van besmetting voor anderen.

Daarom waarschuwde het ministerie tegen het te snel terugsturen van kinderen naar school als de morbiditeit hoog is, omdat daarmee “de verspreiding van het virus kan versnellen”.

Tussen 27 januari en 24 september werden 678.000 coronatests uitgevoerd op kinderen onder de 17 jaar, daarvan kwam volgens de studie 8% positief terug. Dit was 2% hoger dan het percentage van ongeveer 2,6 miljoen tests die in dezelfde periode bij volwassenen werden uitgevoerd.

Bij de serologische tests tussen 28 juni tot 14 september waar gezocht wordt naar antilichamen om te bepalen of iemand ooit het virus heeft gehad, bleek 7,1% van de kinderen besmet te zijn of te zijn geweest vergeleken met 4,8% bij volwassenen.

“Kinderen lopen zeker het virus op en zijn ook besmettelijk. Aangezien de meeste van hen geen symptomen vertonen kunnen ze een bron van infectie zijn voor anderen”, stelt het rapport van het ministerie van Volksgezondheid.

De resultaten benadrukten het risico van te snel heropenen van scholen, met name in gebieden met hoge infectiepercentages, zoals deze week in bepaalde Haredi-gemeenschappen heeft plaatsgevonden.

Het Israëlische onderzoek staat op gespannen voet met een aantal wijdverspreide internationale beoordelingen. De Wereldgezondheidsorganisatie merkte vorige maand op dat de rol van kinderen bij de overdracht van COVID-19 “nog niet volledig wordt begrepen.”

Volgens de WHO zijn er tot op heden weinig uitbraken waarbij kinderen of scholen betrokken zijn. “Het kleine aantal uitbraken dat tot nu toe onder onderwijzend of geassocieerd personeel is gemeld, suggereert dat de verspreiding van COVID-19 binnen onderwijsinstellingen beperkt kan zijn.”

Het onderzoek van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zet echter vraagtekens bij de beoordeling dat kinderen significant minder vatbaar zijn voor het coronavirus dan volwassenen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)