Minder coronabesmettingen, besmettingspercentage 5,3%

Professor Gamzu. Foto GPO

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn er woensdag 1994 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Er werden 37.230 mensen getest op het coronavirus waarbij het besmettingspercentage opnieuw is gedaald en nu op 5,3% staat.

Het aantal patiënten in kritieke toestand daalt ook en staat nu op 734 waarvan er 253 zijn aangesloten op beademingsapparatuur.

Er zijn momenteel 43.939 mensen besmet met het coronavirus, waarbij Jeruzalem het land leidt met 5162 actieve zaken, gevolgd door Bnei Brak met 3715.

Volgens de coronavirus tsaar, professor Gamzu, zijn de nieuwe cijfers hoopvol maar hij waarschuwde dat de komende dagen niemand verrast moet zijn als de cijfers opeens hoger uitvallen omdat de gevolgen van Soekot en Simchat Thora nog niet bekend zijn.

Gamzu zei dat de autoriteiten rond zondag zouden controleren of de streefcijfers blijvend beneden 2000 nieuwe besmettingen per dag blijven en het R getal rond de 0,8 ligt.

Pas daarna kan worden besloten de lockdown in de minst door het virus getroffen steden geleidelijk op te heffen en kleuterscholen te heropenen.

In die fase zal naar verwachting de particuliere sector weer normaal kunnen functioneren, met uitzondering van bedrijven die klanten ontvangen.

Ondanks zijn uitspraken hebben honderden winkeliers door het hele land aangekondigd vanaf zondag hun winkels weer voor het publiek te openen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!