Moderne scans sporen de oorspronkelijke afmetingen van de Bijbelse meeteenheid tefach op

Overzicht van Khirbet Qeiyafa. Foto IAA

Opslagpotten vormen een van de belangrijkste keramieksoorten die werden geproduceerd en overvloedig werden gebruikt sinds het aardewerk werd uitgevonden. De noodzaak om landbouwproducten zoals granen, oliën en wijn in grote vaten te verzamelen, op te slaan en te distribueren, maak dat opgravingsplaatsen bezaaid zijn met een overvloed aan keramische pot fragmenten van verschillende ontwerpen, maten en vormen.

Ondanks hun verscheidenheid vonden drie Israëlische archeologen, Ortal Harush van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Avshalom Karasik van de Israel Antiquities Authority en Uzy Smilansky van het Weizmann Instituut, een verbazingwekkende gemene deler onder de voorraadpotten in Israël over een periode van 350 jaar: de diameter van de binnenrand van de nek van de pot.

Opslapotten uit de IJzertijd. Foto Clara Amit / IAA

De verdeling van deze diameter komt overeen met afmetingen van de palm van een (mannen) hand en volgens de auteurs is deze match niet toevallig. Het kan een weerspiegeling zijn van het gebruik van de oorspronkelijke metrieken voor de Bijbelse meting van de “tefach”, een meeteenheid die voornamelijk door Israëlieten in de oude tijden werd gebruikt, vaak in de Bijbel voorkomt en de basis vormt voor veel Joodse wetten. Hun bevindingen werden gepubliceerd in BASOR, het Bulletin of the American Schools of Oriental Research.

‘Het was dat de oude pottenbakkers de handbreed -tefach – standaard aannamen. Het was een lengte-eenheid die in de oudheid veel werd gebruikt, en wordt zowel in Assyrische en Egyptische bronnen als in het Oude Testament genoemd, bijvoorbeeld: Nummers 25-25, Nummers 37-12, ” deelden de onderzoekers mee.

“Nijlpaard”potten ui het Koninkrijk dan de Israëlieten. Foto IAA

Het team heeft 3-D scans van 307 potten uit de IJzertijd gevonden in Khirbet Qeiyafa (Juda Koninkrijk begin van de 10e eeuw voor Christus), “hippo” potten uit het noorden van Israël (Koninkrijk van de Israëlieten, bijnaam uit de 9e eeuw voor hun grote omvang en lus handvatten die op nijlpaarden lijken) en koninklijke opslag kruiken uit het Koninkrijk Judah (8-7e eeuw voor Christus).

De onderzoekers observeerden grote verschillen tussen de potten, zelfs die uit dezelfde periode en dezelfde geografische regio. Slechts één maat bleef constant: de gemiddelde binnenrand diameter die altijd gemeten werd, met een standaarddeviatie, tussen de 8,85 en 8,97 centimeter.

Opslapotten uit de IJzertijd. Foto Clara Amit / IAA

De verdeling van deze diameter is statistisch identiek aan de handbreedte van de moderne mens. Om gegevens te verkrijgen over de standaardmaat van de handpalm van een moderne man, mikte het team op metingen die door het Amerikaanse leger waren uitgevoerd bij het bestellen van handschoenen voor hun soldaten, met een gemiddelde waarde van 8,67 ± 0,48 cm, wat overeenkomt met de metingen van de oude potten. Hoewel de lengte en het gewicht van mensen in de loop van de tijd zijn veranderd als gevolg van verbeterde voeding en gezondheid, heeft eerder onderzoek aangetoond dat de afmetingen van de handpalm de afgelopen 3.000 jaar niet veel zijn veranderd.

Over waarom de binnenrand consistent bleef terwijl de algehele vorm van de pot zo varieerde, heeft onze Israëlische groep onderzoekers verschillende theorieën. Het was een natuurlijke keuze voor oude pottenbakkers om hun handpalmen te gebruiken als de standaard diameter voor potopeningen – het was gemakkelijk te implementeren bij het werken aan het wiel: de pottenbakker kon eenvoudig zijn / haar handpalm als gereedschap gebruiken. Verder waren voorraadpotten items voor meerdere doeleinden, wat betekende dat hun openingen groot genoeg moesten zijn om tussendoor te kunnen worden schoongemaakt en dit houdt in dat u uw hand in de pot moet steken.

Er is echter nog een ander, oud aspect dat het verband tussen de uniforme hals diameters kan verklaren. Het is gebaseerd op de hoog aangeschreven en waargenomen zuiverheidswetten in het Oude Testament. Het boek Nummers behandelt de vraag: wat is de status van potten die in de buurt van een lijk werden achtergelaten – zijn ze onrein of puur?

Dit is de wet: als een man sterft in een tent, zal iedereen die de tent binnengaat en alles in de tent zeven dagen onrein zijn. Elk open vat waar geen zegel omheen is bevestigd, wordt onrein. ” (Nummers 19: 14-15)

Het is duidelijk uit deze passage dat de inhoud van een pot onzuiver wordt – en daarom onbruikbaar – tenzij er een speciaal zegel op de bovenkant zit. Deze uitspraak had ernstige economische gevolgen. Stel je voor dat je waardevolle voorraden graan en olie moet weggooien nadat opa Ezechiël in de familietent stierf. Latere Joodse tradities kwantificeerden deze regels van onzuiverheid, door te stellen dat de minimale grootte van de opening waardoor onzuiverheid kan binnendringen het vierkant is van een handbreedte bij handbreedte.

“Onzuiverheid gaat geen schuilplaats binnen, noch wijkt het ervan af als er een opening is die kleiner is dan een handbreedte [tefach] bij een handbreedte [tefach].” (14.1)

“Volgens de mondelinge traditie, werd geleerd dat het vers alleen spreekt over een keramische houder, want het is een houder die alleen onzuiverheid samentrekt door de opening.” (21.1) – Maimonides ‘Code of Jewish Religious Law, Mishneh Torah.

Hier haalt Maimonides een oude traditie naar voren met betrekking tot de wetten van onzuiverheid, door te stellen dat een ronde opening met een maximale diameter van één handbreedte, of tefach, ervoor zou zorgen dat de inhoud van de pot nog steeds zuiver zou zijn, zelfs als deze in de buurt van een lijk zou worden bewaard. . Vanaf hier zou het logisch zijn dat pottenbakkers voorraadpotten zouden maken met een tefach, of handbreedte, opening.

Pot uit het Koninkrijk Juda/ Foto IAA

Voor opslag en transport moet de opening van een pot klein zijn. Aan de andere kant zouden schenken, schoonmaken en gemakkelijk vervaardigen een grote opening vereisen, op zijn minst een handbreedte. Misschien heeft de laatste convergentie naar een opening van één handbreedte verschillende vliegen in één klap gedood en hield men rekening met de spirituele, wettelijke tradities met betrekking tot het minimale venster waardoor onzuiverheid de inhoud van een keramisch vat zou kunnen verontreinigen en ze dus onbruikbaar zou maken.

In de loop van de tijd hebben verschillende rabbijnen geprobeerd om de traditionele bijbelse metingen om te zetten naar onze moderne metingen. De conversies voor de tefach variëren, met concurrerende theorieën die naar voren zijn gebracht door Abraham Chaim Naehen de Chazon Ish, beide 20e-eeuwse orthodoxe rabbijnen die woonden in pre-staat Palestina. Volgens Rabbi Chaim Naeh is één tefach 8 cm, terwijl volgens de Chazon Ish één tefach 9,6 cm is. De uniforme opening van de oude voorraadpotten, die tussen 8,85 en 8,97 cm valt, valt precies tussen deze twee meningen in en kan licht werpen op de afmetingen van de Bijbelse tefach en, omdat we niet langer vasthouden aan zuiverheidswetten als het gaat om de besmetting van opgeslagen items, verklaart het hoe groot uw sukkah kan zijn, tot op de laatste centimeter.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!