Tienduizenden Israëlische bedrijven hebben hun deuren gesloten, tienduizenden zullen volgen

Leeg Sarona winkelcentrum in Tel Aviv. Screenshot Channel 13

De gevolgen van de coronapandemie zijn rampzalig voor tienduizenden Israëlische bedrijven, zo blijkt uit een donderdag verschenen rapport van Dun & Bradstreet. En ook voor 2021 ziet het er voor vele tienduizenden bedrijven niet goed uit.

Voor 2020 is er naar verwachting sprake van een netto sluiting van ongeveer 35.000 tot 45.000 actieve bedrijven, zo bleek uit de enquête, 75.000-80.000 bedrijven die moesten sluiten terwijl er 35.000- 40.000 nieuwe bedrijven bijkwamen.

Maar ook voor 2021 ziet het er somber uit, zo blijkt uit het rapport van deze wereldwijd opererende organisatie.

Volgens het onderzoek van Dun & Bradstreet zal het netto aantal actieve bedrijven in Israël in 2021 met ongeveer 15.000 tot 20.000 krimpen. Naar verwachting zullen ongeveer 55.000 tot 60.000 bedrijven hun deuren zullen sluiten, terwijl 40.000 tot 45.000 nieuwe bedrijven bijkomen.

Vergeleken met 2019 ligt het aantal sluitingen in 2020 70% hoger, aldus het rapport, waarbij de restaurant-, bouw- en transportsector het zwaarst werden getroffen, samen met modewinkels.

“De coronacrisis zal ons naar verwachting in ieder geval tot in de eerste maanden van 2021 blijven vergezellen”, aldus de auteurs van het rapport, waarbij ze ervan uit gaan dat er in de tweede helft van 2021 meer controle zal zijn over de verspreiding van het virus, met een daling van de infectiecijfers, verbeterde zorg en een economie die leert om door te gaan ondanks de aanwezigheid van het coronavirus.

Maar als het virus in de tweede helft van volgend jaar niet beter onder controle is, “dan zullen onze schattingen pessimistischer zijn”, schrijven de auteurs, waarbij de cijfers vergelijkbaar worden met die van 2020.

Een lichtpuntje tussen al deze sombere voorspellingen is de Israëlische hightech industrie, waarvan de export van tech – R&D, software en IT-diensten – steeg met 16% in de periode januari-mei 2020.

De hightech industrie is een van de sectoren die de minste steun krijgt van de overheid, schrijven de auteurs in het rapport. Slechts 23% van de technologiebedrijven krijgt overheidssteun, vergeleken met gemiddeld 48% voor de rest van de economie.

Volgens een voorspelling van de OESO in september zal de economie van Israël dit jaar naar verwachting met 6% krimpen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!