Gezamenlijke persconferentie van Netanyahu, Pompeo en Bahreinse minister Rashid al-Zayani

Screenshot YouTube video.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Rashid al-Zayani “dat hij hoopt dat de beginnende samenwerking tussen Israël en Bahrein “de weg zal effenen voor een dageraad van vrede voor het hele Midden-Oosten.”

Hij voegde daaraan toe dat “Ik blijf in al mijn bijeenkomsten benadrukken dat het Palestijns-Israëlische conflict moet worden opgelost om een ​​dergelijke vrede te bereiken en te consolideren. Ik roep beide partijen dan ook op om rond de onderhandelingstafel te gaan om tot een levensvatbare tweestaten oplossing te komen, zoals ook door de internationale gemeenschap wordt nagestreefd.”

“Ik kijk er erg naar uit om voort te bouwen op deze historische vooruitgang en ben ervan overtuigd dat we de kans hebben om samenwerking, tolerantie, coëxistentie en vertrouwen op te bouwen – niet alleen tussen onze twee naties, maar tussen alle kinderen van Abraham. Laten we daarbij vrede brengen die een veilig, stabiel en welvarend Midden-Oosten voor al zijn volkeren garandeert. Onze regio verdient niet minder ”, zei al-Zayani.

Netanyahu en Pompeo spraken beiden over de recente normalisatieovereenkomsten van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein – bekend als de Abraham-akkoorden – en Soedan, maar ze verwezen niet expliciet naar de Palestijnen.

“Drie vredesakkoorden in zes weken. Ik denk niet dat het veel beter wordt dan dat, ”zei Netanyahu. “Vandaag schrijven we weer geschiedenis. Dit is het allereerste officiële ministeriële bezoek van het Koninkrijk Bahrein aan de staat Israël. Het markeert een nieuwe belangrijke mijlpaal op de weg naar vrede tussen onze twee landen – en vrede in de regio. “

Jeruzalem en Manama bevorderen hun groeiende samenwerking op verschillende gebieden “met” verbazingwekkende snelheid “, vervolgde hij. “Israëli’s vliegen naar Bahrein; Bahreini vliegen naar Israël. De ‘sky is not the limit, aldus Netanyahu.

Netanyahu bedankt Pompeo voor zijn “onwankelbare vriendschap, waar hij aan toevoegde “Ik zeg dat niet als lippendienst. Onwrikbare vriendschap – altijd constant.”

Hij vroeg aan Pompeo “mijn diepe waardering en waardering van onze dankbare natie aan Trump over te brengen voor alles wat hij en zijn regering hebben gedaan voor de staat Israël en voor de vrede.”

Pompeo, die eerder woensdagmiddag in Israël was aangekomen en tot vrijdag in het land zal blijven, prees de overeenkomsten van Israël met de VAE, Bahrein en Soedan, in de hoop dat “er nog veel meer zullen volgen”.

De Abraham-akkoorden hebben veel voordelen, waaronder het laten zien van de leiders van Iran dat “hun invloed in de regio afneemt en dat ze steeds meer geïsoleerd zijn, en dit zal voor altijd zo zijn, totdat ze van richting veranderen”, zei de vertrekkende Amerikaanse secretaris van staat.

Alle drie de leiders begroetten de Israël-Bahreinse overeenkomst om wederzijdse ambassades in beide landen te openen.

De hele persconferentie kunt u hieronder bekijken:

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!