Hoe zelfgemaakte Jachnun een reddingslijn geeft aan Europese joden tijdens de coronapandemie

Gal Garber en Mathilde Lair bereiden jachnun voor in hun appartement in Amsterdam, 20 november 2020. Foto Mathilde Lair / JTA

Nadat Gal Graber en Tal Goldman een teleurstellende ervaring hadden met in de winkel gekochte jachnun, besloten de twee in Amsterdam wonende Israëliërs om het langzaam gegaarde Jemenitische brood zelf te maken.

“Zoals voor veel Israëliërs geldt, is Jachnun in onze gedachten verbonden met zaterdagochtend en met quality time“, vertelde Graber aan de Jewish Telegraphic Agency. ‘Maar de diepvriesproducten die hier te koop zijn, zijn niet geweldig. Dus besloten we om het zelf te maken.”

Het bleek een vooruitziende onderneming te zijn. Eerder dit jaar werd het restaurant Moshik gesloten waar Graber werkte, dat dankzij de Israëlische chef Moshik Roth twee Michelinsterren had, tijdens de eerste corona-afsluiting in Nederland. Net als restaurantmedewerkers over de hele wereld raakten Graber en zijn Franse vriendin Mathilde Lair, die chef-patissier was bij & Moshik, allebei hun baan kwijt.

Nu brengen Graber, Goldman en Lair hun dagen door met het bakken en bezorgen van het boterachtige brood dat op de Sjabbat-lunchtafels van Jemenitische families staat. Ze bezorgen het per scooter door heel Amsterdam.

Jachnun moet ongeveer 12 uur in de oven worden gebakken. Foto Gal Garber / JTA

Geen van beide partners is Jemenitisch. Maar wat ze missen aan culturele authenticiteit, maken ze goed door hun ervaring als chef-kok en verlangen om netjes gevouwen broodjes te maken waarvan ze zeggen dat ze esthetisch superieur zijn aan grovere taarten en, natuurlijk, lekkerder dan de bevroren Jachnun die verkrijgbaar is in de koosjere supermarkten van Amsterdam.

“Hoeveel jachnuns ken je, in Europa of waar dan ook, die zijn gemaakt door chef-koks van een 2-sterren Michelin-restaurant?, zei Garber.

Er zijn er niet veel – maar dankzij andere ondernemende Israëli’s krijgen Europeanen over het hele continent een introductie tot Jachnun tijdens de pandemie. Over de hele wereld konden thuisbakkers plotseling concurreren met restaurants die nu gesloten zijn voor gasten. Van Londen tot München, zijn Jachnun-bedrijven opgedoken om te profiteren van een gerecht dat exotisch, geruststellend en – misschien het belangrijkste op dit moment – afhaalvriendelijk is.

In tegenstelling tot hoemoes, waarvan Israëliërs een grote rol hebben gespeeld bij het introduceren van het gerecht in de vegetarische culinaire mainstream van Europa en Noord-Amerika, kan jachnun dagenlang in de koelkast blijven zonder te bederven. En in tegenstelling tot falafel, een ander voedsel waarbij Israëliërs een sleutelrol hebben gespeeld, wordt het niet drassig als het niet meteen wordt geconsumeerd.

Jachnun wordt vele uren gekookt en wordt meestal geserveerd met hardgekookte eieren. Jachnun wordt geleverd met een geplette tomaat en zhug, een korianderpesto die zo pittig is dat zelfs Israëliërs de neiging hebben om het spaarzaam toe te passen.

Jachnun bestellen kan op de Facebook pagina van Gal & Mathilde Food door ze een pm te sturen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)