Hoofd van het Iraanse kernwapenprogramma vermoord in Teheran (video’s)

Premier Netanyahu 2 jaar geleden “onthoud de naam” Screenshot YouTube

Het hoofd van het Iraanse kernwapenprogramma, de nucleaire wetenschapper die volgens westerse inlichtingendiensten achter het kernwapenprogramma van Iran zat, is bij een aanslag in een voorstad van Teheran omgekomen. Hoewel Iran meteen Israël beschuldigde achter de aanslag te zitten op Mohsen Fakhrizadeh, houden zowel Israël als Amerika hun kaken stijf op elkaar.

Israëlische en westerse inlichtingenfunctionarissen hebben Fakhrizadeh geïdentificeerd als de leidende figuur in het malafide kernwapenprogramma van Iran.

Iran zegt dat zijn nucleaire ontwikkeling alleen voor vreedzame doeleinden is en dat Fakhrizadeh een professor is. In 2018 onthulde Israël documenten die het had verworven waaruit bleek dat Iran op zijn minst ooit een wapenprogramma had gepland en dat Fakhrizadeh betrokken was bij de ontwikkeling ervan.

De Nissan die onder vuur werd genomen met Mohsen Fakhrizadeh erin. Screenshot YouTube

Iraanse functionarissen beschuldigden Israël ervan achter de aanval te zitten en zwoeren wraak.

De moord kwam twee jaar nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over Fakhrizadeh zei: “onthoud zijn naam.” (op 10.49 in onderstaande video)

De aanslag vond plaats in de stad Absard, een toevluchtsoord voor de Iraanse elite met uitzicht op de omliggende bergen, 40 mijl ten oosten van Teheran.

Inwoners van de Absard vertelden de staatsmedia dat ze een explosie hoorden in het gebied van de aanval, gevolgd door een spervuur ​​van automatisch geweervuur.

De Iraanse staatstelevisie zei dat een geparkeerde Nissan-truck met explosieven verborgen onder een lading hout ontplofte toen Fakhrizadeh naderde in een voertuig.

Toen de sedan van Fakhrizadeh stopte op de brede, met bomen omzoomde laan, kwamen vijf of zes schutters uit een nabijgelegen voertuig en openden het vuur op zijn auto, zei het semi-officiële persbureau Tasnim.

Er brak een vuurgevecht uit tussen de moordenaars en de lijfwachten van Fakhrizadeh. De aanvallers verwondden Fakhrizadeh en doodden ten minste drie van de bewakers voordat ze ontsnapten.

Fakhrizadeh werd per helikopter geëvacueerd en stierf in een ziekenhuis nadat doktoren en paramedici hem niet konden redden. Anderen die gewond waren, waaronder de lijfwachten van Fakhrizadeh, werden ook naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht, aldus Iraanse media.

Verschillende Iraanse topfunctionarissen gaven aan dat ze dachten dat Israël achter de moord zat in de uren na de aanval, waarbij een adviseur van de opperste leider van de Islamitische Republiek wraak zwoer.

De New York Times zei dat Israël achter de aanval zat , daarbij verwijzend naar een Amerikaanse functionaris en twee inlichtingenbronnen. Fakhrizadeh was al lang een doelwit van het Mossad-spionageagentschap, zei de New York Times.

Amerikaanse functionarissen en wereldleiders hebben niet gereageerd op de moord op de beste nucleaire wetenschapper van Iran, Mohsen Fakhrizadeh, terwijl de VN opriep tot terughoudendheid en het voormalige hoofd van de CIA zei dat de moord “zeer roekeloos” was.

Maar de Europese Unie veroordeelde zaterdag de moord en zei dat het een “criminele daad” was en drong aan op kalmte en terughoudendheid toen functionarissen in Teheran Israël de schuld gaven van de moord en zwoeren te zullen reageren.

“In deze onzekere tijden is het belangrijker dan ooit voor alle partijen om kalm te blijven en maximale terughoudendheid te betrachten om escalatie te voorkomen die in niemands belang is”, aldus Peter Sano, hoofdwoordvoerder van de afdeling externe zaken van de Europese Unie.

De moord dreigt de spanningen in het Midden-Oosten verder aan te wakkeren, bijna een jaar nadat Iran en de VS op de rand van oorlog stonden nadat een Amerikaanse drone-aanval de hoogste Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad had gedood.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif als de Iraanse VN-gezant verklaarden later vrijdag dat een “ernstige indicatie” wees op de Israëlische betrokkenheid, waarbij Zarif er ook bij de internationale gemeenschap op aandrong de aanval te veroordelen.

De plaatsvervangend leider van de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging van Libanon zei vrijdag dat de reactie op de moord op de Iraanse wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh in handen was van Iran. “We veroordelen deze gruwelijke aanval en zien in dat de reactie op deze misdaad in handen is van de betrokkenen in Iran”, zei sjeik Naim Qassem in een interview met de televisie van Al Manar.

Eerder deze maand zei Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah dat de bondgenoten van Iran in de regio in een staat van hoge paraatheid zouden moeten zijn in het geval van enige “Amerikaanse of Israëlische dwaasheid” tijdens de rest van de termijn van de Amerikaanse president Donald Trump.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!