Israëlische anti-algen technologie moet de meren en waterwegen in Florida redden

BlueGreen CTO Moshe Harel en Head of US Operations Waleed Nasser updaten de Florida DEP over real-time algencondities in Lake Okeechobee.  Foto via Facebook

Florida zal de technologie van het Israëlische bedrijf BlueGreen Water Technologies gebruiken om te voorkomen dat schadelijke algenbloei in Lake Okeechobee de waterwegen van de staat bereiken, schrijft ISRAEL21C.

Lake Okeechobee, ook wel bekend als Florida’s Inland Sea, is het grootste zoetwatermeer van de staat. Het is overspoeld door cyanobacteriële bloemen (“blauwgroene algen”) die het water giftig maken voor drinkwater en landbouw. Het is ook niet veilig om vis uit het meer te eten of om in het water te zwemmen.

Nu de giftige algen van Lake Okeechobeee via het C-44-kanaal in het omringende ecosysteem dreigen te stromen, gaf gouverneur van Florida Ron DeSantis het groene licht om de technologie van BlueGreen in te zetten, die een nanocoating aanbrengt op bestaande anti-algenchemicaliën, waardoor deze aanzienlijk effectiever worden in het bestrijden van algen.

Volgens CEO Eyal Harel kunnen de resultaten binnen 24 tot 48 uur worden gezien.

Bestaande algiciden zinken snel en missen daardoor veel van de algenbloei op het wateroppervlak. Dit vereist dat er meer chemicaliën worden gebruikt, wat de kosten opdrijft en mogelijk schadelijke stoffen aan het water toevoegt.

BlueGreen’s Lake Guard-pelletoplossing wordt in het water gegooid; de actieve ingrediënten komen binnen vier tot zes uur vrij uit hun coating.

BlueGreen, dat in 2018 werd opgericht, werkt al met de meeste waterreservoirs in Israël en dat zijn er zo’n 600, om die algenvrij te houden.

In februari behandelde BlueGreen het 4,4 vierkante kilometer grote Roodeplaat Dam Reservoir bij Pretoria, Zuid-Afrika. Het behandelde ook het Nanhu-meer in Yueyang, China. CGTN zei dat het de eerste keer was dat het meer in 12 jaar helder water zag . BlueGreen’s eerste overzeese inzet was in 2019 bij Chippewa Lake in Ohio .

“Schadelijke algenbloei heeft een slopende invloed op onze ecosystemen en onze gemeenschappen”, zei DeSantis. “Daarom heb ik er voor het eerst een prioriteit van gemaakt om toegewijde financiering te verkrijgen om innovatieve technologie in te zetten om blauwgroene algenbloei te verminderen.”

BlueGreen’s hoofd van de Amerikaanse operaties Dr. Waleed Nasser zegt dat “de modulaire aard van onze technologieën ons in staat stelt om binnen enkele uren na een oproep op elk noodgeval te reageren”. BlueGreen werkt samen met een lokale partner, Modika & Associates, in Florida.

BlueGreen heeft twee commercieel ontwikkelde producten, Lake Guard Blue en Lake Guard Oxy. Die laatste is de versie die in Florida wordt gebruikt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)