Israëlische delegatie in Dubai om te praten over nieuwe investeringen en handelsbetrekkingen

De Israëlische delegatie tijdens hun een bezoek aan Dubai, 10 november 2020. Foto Manufacturers Association of Israel

Opnieuw is er een uitgebreide Israëlische handelsdelegatie in Dubai aangekomen. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van de Israëlische Kamers van Koophandel, Manufacturers Association en het Israel Export Institute, en is, volgens de Times of Israel, in Dubai om de basis te leggen voor handel en samenwerking tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het belangrijkste onderwerp voor de delegatie is om de de weg voor te bereiden voor nieuwe zakelijke banden tussen Israël en de Emiraten en om de betrekkingen met instellingen in de VAE in de industrie, handel en investeringen bevorderen.

Een ander belangrijk doel is om vrijhandelsactiviteiten met de Arabische Golfstaten en Oost-Afrikaanse en Zuid-Aziatische landen te bevorderen via de unieke vrijhandelszones van de VAE, aldus zeggen de organisaties in een verklaring.

De Israëlische delegatie is in Dubai op uitnodiging van de president en voorzitter van de Dubai Chamber of Commerce and Industry, Hamad Buamim, die tevens voorzitter is van de World Chambers Federation.

Tijdens hun bezoek aan Dubai, dat tot het einde van de week zal duren, zullen de Israëlische afgevaardigden de belangrijkste handelscentra en vrijhandelsgebieden van de stad bezoeken, waaronder het Expo 2020 paviljoen; de haven van Jebel Ali, een van ‘s werelds grootste havens, DP World; en het Dubai World Trade Center.

In een verklaring zeiden de gezamenlijke bedrijfsorganisaties dat ze schatten dat het handelsvolume tussen de twee landen in de zeer nabije toekomst miljarden dollars per jaar zou kunnen bereiken.

Het merendeel van de Israëlische export naar de VAE zal zich naar verwachting richten op geavanceerde technologie op gebieden als cyberveiligheid, medische apparatuur, landbouwtechnologie en woestijnlandbouw, zonne-energie, waterontzilting en waterkwaliteit, en farmaceutische producten.

Er is ook een aanzienlijke vraag naar voedsel, chemicaliën, plastic producten, medische apparatuur en diensten, veiligheidsdiensten en onderzoek en ontwikkeling voor softwaregerelateerde diensten in de Golfstaten.

Uriel Lynn, president van de Israëlische kamers van koophandel, die deel uitmaakt van de delegatie, zei in de verklaring dat “Israël van plan is aardolieproducten en toeristische diensten van de VAE te kopen, en dat er ook volop kansen voor wederzijdse investeringen zijn”.

De normalisatie van de banden tussen Israël en de VAE en Bahrein in september heeft geleid tot een golf van activiteit aan beide kanten, waarbij bedrijven , investeerders en startups werken aan het smeden van banden tussen de naties.

Zelfs vóór het historische vredesakkoord waren er al informele banden tussen Israël en de VAE, bemiddeld door de EU en de VS. Nu deze banden transparant en open zijn, zullen ze “verder bloeien”, aldus de verklaring.

Dubai trekt al een aantal jaren buitenlandse investeringen aan na zijn verklaring als vrijhandelszone en het ontbreken van inkomstenbelasting. Door dit beleid is het gebied een internationaal handelsknooppunt geworden.

Israëlische bedrijven, fabrikanten en importeurs zullen nu kunnen profiteren van de vrijhandel van het land en deze gebruiken voor betere toegang tot en handel met India, evenals andere Afrikaanse en Aziatische landen, aldus de verklaring.

De banden met de VAE zullen “een uitgebreid export- en importsysteem bevorderen, waardoor Israël en de VAE ongetwijfeld commercieel, economisch, sociaal en diplomatiek dichter bij elkaar komen”, aldus Ron Tomer, voorzitter van de Manufacturers Association of Israel.

Israël kan de VAE toegang geven tot zijn industrieën en technologieën, en de VAE kan een toegangspoort zijn tot nieuwe markten in het Midden-Oosten en Afrika, om de economische crisis als gevolg van de coronavirus-pandemie te compenseren, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!