Israëlische startup ontwikkeld ‘slimme toiletpot’ om urine en ontlasting te analyseren

Het doosje met sensor van OutSense bevestig op een toilet pot. Foto OutSense

De Israëlische startup OutSense heeft een “slimme toiletpot” ontwikkeld om de gezondheid van gebruikers te helpen controleren door hun urine en ontlasting te analyseren.

De door het bedrijf ontwikkelde Internet of Things (IoT) -technologie is een doos die op een standaard toiletpot kan worden geklikt, waardoor deze ‘slim’ wordt. De doos wordt automatisch geactiveerd en scant urine en ontlasting met behulp van multi-spectrale optische sensoren. Het wordt geleverd met een verlichtingsapparaat en een autonome controller met een Wi-Fi-ontvanger.

Het systeem levert resultaten aan de cloud, waar de real-time analyse wordt uitgevoerd op basis van de chemische en fysische samenstelling van de excreties met behulp van OutSense’s computer vision-algoritmen en kunstmatige-intelligentietechnologie.

De sensor maakt verbinding met een smartphone, van de gebruiker of een zorgverlener, of met een gedefinieerd datasysteem. Als een afwijking wordt gedetecteerd, verstuurt het systeem onmiddellijk meldingen en resultaten, waardoor vroege behandeling mogelijk is als er wordt afgeweken van een vooraf gedefinieerde norm.

In tegenstelling tot de bestaande methoden om menselijk afval te analyseren, vereist de technologie van OutSense geen behandeling van uitwerpselen en urine, en biedt volgens het bedrijf resultaten die zeer nauwkeurig en onmiddellijk zijn.

Klinische toepassingen van het apparaat zijn onder meer het screenen op verborgen bloed in de ontlasting, een vroeg teken van colorectale kanker en het monitoren van uitdroging, urineweginfecties, obstipatie en diarree, die de belangrijkste oorzaken zijn van achteruitgang en ziekenhuisopname van ouderen. OutSense is van plan om zich in eerste instantie te concentreren op het op afstand monitoren van ouderen, een snelgroeiende markt die ook de kern vormde van de wereldwijde COVID-19-pandemie.

Proof of concept en de eerste tests van de technologie van OutSense werden uitgevoerd in Israël.

Grootschalige tests in Israël en in het buitenland zullen de komende maanden van start gaan. Een pilot is gepland in Japan voor het opsporen van uitdroging en urineweginfecties bij ouderen in samenwerking met een Japans bedrijf dat actief is in de gezondheidszorg en gespecialiseerd is in technologieën voor ouderenzorg op afstand, aldus het bedrijf.

OutSense voegde eraan toe dat het de nauwkeurigheid van zijn technologie bij het detecteren van verborgen bloed heeft gevalideerd door middel van een klinische studie in het Meir Medical Center in Israël, waar werd bewezen dat het apparaat 90% nauwkeurig was.

Volgend jaar zal het bedrijf het goedkeuringsproces starten voor de FDA en andere regelgevende instanties, zei het bedrijf.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!