Pompeo: Producten Golan, Judea & Samaria krijgen label ‘Made in Israël’

Pompeo met premier Netanyahu. Foto Koby Gideon / GPO

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bezocht donderdag de befaamde Israëlische wijnmakerij Psagot Winery gelegen in de Jerusalem mountains op de Westelijke Jordaanoever – Judea en Samaria – de eerste keer dat een Amerikaanse topdiplomaat een Israëlische nederzetting bezocht.

De tussenstop kwam toen Pompeo op weg was naar de Golanhoogten, wat weer een primeur zal zijn voor een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar nam de regering van de Amerikaanse president Donald Trump de controversiële beslissing om de Israëlische soevereiniteit op de Golan te erkennen – een zet die Pompeo donderdag “historisch belangrijk en eenvoudig een erkenning van de realiteit” noemde.

Tijdens zijn bezoek aan de Psagot Winery in het Shaar Binyamin Industrial Park, op de Westelijke Jordaanoever het eerste bezoek ooit van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei Pompeo:

“Alle producenten uit gebieden waar Israël de relevante autoriteiten uitoefent, zullen de goederen gelabeld worden als ‘Israël’ of ‘Made in Israël’ wanneer ze naar de Verenigde Staten worden exporteren,” aldus Pompeo.

Hij zei dat de nieuwe richtlijnen “vooral” van toepassing zijn op Area C, het deel van de Westelijke Jordaanoever waar Israël de volledige civiele en militaire controle behoudt en waar een het grootste deel van de Israëlische bevolking woont.

Pompeo’s opmerkingen vorig jaar dat de Trump-regering Israëlische nederzettingen niet langer als illegaal zou beschouwen, werd geprezen door de Psagot-wijngaard, die heeft gevochten om het label ‘Israël’ op zijn flessen te behouden, in plaats van de uitdrukking ‘Israëlische nederzettingen’ die door verschillende landen werd geëist na uitspraken van Europese rechtbanken.

De Psagot-wijnmakerij noemde een fles wijn naar Pompeo om hem te bedanken voor de beslissing in februari, toen hij een verklaring uitgaf waarin hij zei dat hij “het joodse recht op zelfbeschikking in ons historische thuisland” had erkend.

Pompeo kondigde eerder donderdag een ander sterk pro-Israëlisch beleid aan, waarin hij stelde dat Washington vanaf nu BDS als “antisemitisch” zou bestempelen, de beweging die tracht Israël op o.a. economisch, politiek, cultureel en wetenschappelijk terrein compleet te isoleren en boycotten.

Onderweg naar Psagot maakte Pompeo een stop bij Qasr el Yahud in de Jordaan vallei, vereerd als de plaats waar Jezus is gedoopt.

“Het is een zegen om hier in Judea en Samaria te zijn”, schreef Pompeo in het Psagot-bezoekersboek, waarbij hij de Hebreeuwse namen voor de Westelijke Jordaanoever gebruikte.

“Mag ik niet de laatste staatssecretaris zijn die dit prachtige land bezoekt”, schreef hij.

Screenshot KAN Nieuws

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!