Kan werken op afstand de innovatieve voorsprong van ‘Startup Nation Israël’ schade toe brengen?

Ter illustratie. Foto Calcalistech

Werken op afstand van huis, een realiteit die veel bedrijven is opgedrongen als gevolg van de Covid-19-pandemie, heeft de organisatiecultuur van bedrijven ernstig beschadigd en volledig veranderd, zozeer zelfs dat het een ernstige bedreiging vormt voor het vermogen van de Israëlische techneuten om te overleven. Dat is de grimmige conclusie die voortkomt uit het onlangs uitgebrachte Startup Snapshot-rapport – op basis van gegevens van meer dan 200 Israëlische startups.

Volgens de enquête, uitgevoerd door Y. Benjamin Strategic Marketing, Leumitech, Intel Ignite en Yigal Arnon Law, in samenwerking met het Zell Entrepreneurship Program en Benson Oak Ventures, schakelde 87% van de startups over op werk op afstand, gedeeltelijk of volledig, vanwege de pandemie.

Ongeveer 44% van de startups heeft kantoorruimte verkleind of huurcontracten opgezegd. Technologiebedrijven vochten voor de uitbraak van Covid-19 om eersteklas onroerend goed en investeerden grote bedragen in de renovatie van hun kantoren, maar die trend is gekeerd door de pandemie, waarbij mensen als Check Point onlangs zeiden dat ze niet van plan zijn om meer ruimte toe te voegen aan zijn huidige kantoorruimte en deze waarschijnlijk de komende jaren zelfs zal gaan verminderen.

Naast de kostenbesparing als gevolg van de afnemende vraag naar kantoorruimte, toonde het onderzoek ook aan dat werken op afstand de organisatiecultuur van startups aanzienlijk heeft geschaad, waarbij 79% zegt dat het coronavirus ofwel sterk (20%) ofwel gedeeltelijk (59%) beïnvloedde hun cultuur.

Ongeveer 50% van de ondervraagden zei dat ze dankzij Covid-19 het belang van de locatie van de werknemer als minder belangrijk beschouwen, terwijl 29% beweerde dat ze nu steeds meer afhankelijk worden van outsourcing.

“Naarmate de tijd verstrijkt, zien we een erosie van het “Work From Home (WFH) model”, zegt Tzahi (Zack) Weisfeld, General Manager van Intel Ignite. “In eerste instantie zagen we een grote acceptatie van het WFH-model, inclusief verbeterde productiviteit voor bepaalde werknemersgroepen. Toch zal innovatie op de lange termijn lijden, aangezien het gebrek aan waterkoeler-gesprekken het vliegwieleffect van het creëren van nieuwe ideeën zal beperken. heel moeilijk om te innoveren in een vacuüm. Het is moeilijk voor startups om talent vast te houden en bedrijven verliezen uiteindelijk hun ziel. Het is moeilijk om een ​​diepe organisatiecultuur te creëren. Het is gemakkelijker om tussen bedrijven te wisselen omdat er geen nauwe band is tussen de werknemers en het bedrijf en dat is iets dat verwoestend is voor beginnende startups. Google en Facebook hebben een cultuur van op afstand werken en de mogelijkheid om dat ook te doen.”

Yifat Oron, CEO van Leumitech, zei dat ondernemers modellen moeten bedenken die thuiswerken combineren met werken op kantoor. “WFH gebeurde vanwege een medische noodzaak,” zei ze. “Mensen raakten er snel aan gewend en waren er enthousiast over. Maar de huidige gedachte is dat zodra mensen zich fysiek loskoppelen van het kantoor, de organisatie dat speciale iets kan verliezen dat Israëlische bedrijven uniek maakt, namelijk de dynamiek van creativiteit en probleemoplossing. Ondernemers zullen manieren moeten bedenken om thuiswerken te combineren met de noodzaak om een ​​fysieke dynamiek tussen mensen te creëren.”

Toonaangevende Israëlische ondernemers hebben Calcalist verteld dat innovatie en output te lijden hebben onder werk op afstand. “Het vermogen van mensen om harmonieus samen te werken kan alleen voortkomen uit fysieke interacties. Bovenal moeten mensen elkaar kunnen vertrouwen en dat kan alleen worden geboren uit een echte verbinding tussen mensen”, aldus Cato Network mede-oprichter en serieel ondernemer Shlomo Kramer.

“30% van de bedrijven rekent erop dat het werk op afstand wordt uitbesteed zonder betekenis voor de locatie van de werknemer”, legt Yael Benjamin, oprichter van Y. Benjamin Strategic Marketing, uit. “Bedrijven worden internationaler en wanneer de cultuur eronder lijdt, neemt ook het teamwork toe. Het probleem is dat de grootste kracht van de Israëlische technologie ligt in het probleemoplossende teamwerk van hoge kwaliteit.”

Volgens de enquête laten Zoom en andere toepassingen voor communicatie op afstand nog steeds veel te wensen over: 38% zegt dat het gebrek aan reizen een negatieve invloed heeft gehad op hun zakelijke relaties en verkoop. Ongeveer 32% zei dat ze minder belangstelling van internationale investeerders hebben gezien, terwijl 46% denkt dat het momenteel moeilijker is om deals te sluiten.

“Het stopzetten van vluchten en het onvermogen om spontaan vergaderingen te organiseren, heeft ondernemers ernstig gekwetst”, voegde Weisfeld eraan toe. “Zoom heeft de energie van de Israëlische ondernemers ondermijnd en dat heeft het vermogen om verkopen te creëren geschaad.”

Nimrod Vromen, partner bij advocatenkantoor Yigal Arnon en CEO van Consiglieri, benadrukte een van de positieve veranderingen die het werken op afstand in Israëlische startups heeft opgeleverd. “Israëlische bedrijven hebben historisch gezien veel minder geld ingezameld dan hun Amerikaanse tegenhangers. De pandemie heeft het speelveld gelijk gemaakt en de wereld zal ontdekken dat Israëlische startups, pond voor pond, meer waarde genereren dan hun wereldwijde tegenhangers, ”concludeerde hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)