Druk campagne op Iran escaleert met de liquidatie van Fakhrizadeh

De auto waar Fakhrizadeh in werd vermoord. Screenshot YouTube

De altijd goed ingevoerde Israëlische journalist Barak Ravid, schrijft op de website Axios dat de liquidatie van de architect van het militaire nucleaire programma van Iran, Mohsen Fakhrizadeh, een nieuw hoogtepunt is in de maximale drukcampagne tegen Iran onder leiding van de regering-Trump en de regering-Netanyahu.

Volgens Ravid overtreft het de verovering van de Iraanse nucleaire archieven door de Mossad en de sabotage in de geavanceerde centrifuge-faciliteit in Natanz.

Barak schrijft verder dat “Israël geen verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de liquidatie, maar dat de New York Times meldde dat het Israëlische agenten waren die Fakhrizade hebben gedood, daarbij verwijzend naar inlichtingenfunctionarissen.

Iran gaf Israël de schuld van de aanslag en dreigde met wraak. Maar in tegenstelling tot de bijna onmiddellijke vergelding tegen Amerikaanse bases in Irak voor liquidatie door de VS van Quds-commandant Qassin Soleimani, zullen de Iraniërs dit keer meer tijd nodig hebben om hun reactie voor te bereiden, schrijft Barak.

Het grote plaatje is volgens Barak nu alsvolgt: de fysicus Fakhrizade was voor het Iraanse nucleaire programma wat Soleimani was voor de geheime activiteit van Iran in de regio. Hem uitschakelen kan een soortgelijk effect hebben.

De Iraanse legeraanvoerder Mohammed Bagheri gaf toe dat de liquidatie een enorme klap was voor het Iraanse defensie-establishment.

Israëlische functionarissen hebben verschillende media in Israël geïnformeerd dat het zonder Fakhrizade moeilijk zal zijn voor Iran om zijn nucleaire programma voort te zetten. Aan de andere kant heeft het Iraanse nucleaire programma enorme vooruitgang geboekt en is het niet afhankelijk van één persoon.

Fakhrizadeh had speciale organisatorische en managementvaardigheden en was zeer dominant binnen het Iraanse defensie-establishment, maar het Iraanse nucleaire programma zal na zijn dood worden voortgezet, aldus Barak.

Tussen de regels door valt te lezen dat de liquidatie van Fakhrizadeh deel uit maakt van wat lijkt als een poging van de regering-Trump en de regering van Netanyahu om de resterende tijd te gebruiken om de druk op Iran op toe voeren totdat Joe Biden het presidentschap op zich neemt.

De regering-Trump heeft haar ambitie, om het voor Biden moeilijker te maken om de besprekingen met Iran te hernieuwen en opnieuw deel te nemen aan de nucleaire overeenkomst van 2015, niet verborgen gehouden. Sancties, geheime operaties en bedreigingen voor militaire aanvallen maken deel uit van deze inspanning.

De trilaterale ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, de Israëlische premier Netanyahu en de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman in Saoedi-Arabië verleden week zondag, was ook onderdeel van de poging om de druk op Iran op te voeren.

Verwacht mag worden dat de spanning met Iran, die normaal al hoog is, naar verwachting tot 20 januari zal toenemen. Na de liquidatie van Fakhrizadeh en mogelijk meer acties tegen Iran door de VS en Israël, wordt verwacht dat de regering-Biden een veel gecompliceerder realiteit zal vinden die het moeilijker zou kunnen maken om opnieuw aan te sluiten bij Teheran, besluit Barak Ravid zijn analyse.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)